Hena Spahić je mlada i talentovana košarkašica iz Zenice, čije vrijeme tek dolazi i koja bi, u budućnosti, mogla postati slavno svjetsko košarkaško ime.
Košarkaški počeci
Sportom se počela baviti u Sportskoj školi „Winner“. Nakon određenog perioda i naučenih vještina, treneri su je usmjerili u svijet košarke. Nakon toga prelazi u KK „Čelik“, KK „Kengur“, a kao 14-godišnjakinja odlazi u ŽKK „Tešanj“ gdje je igrala Waba ligu. Samostalan život u Sarajevu je započela kada je imala 15 godina. „Ugovor sam imala na tri godine. Međutim, sudbina je htjela da samo jednu godinu provedem tu. Sa ekipom Play offa sam osvojila titulu juniorskih prvakinja države. Proglašena sam najperspektivnijom košarkasicom Kantona Sarajevo. Igrala sam seniorsku košarku sa 15 godina, a trener Armin Šećerović mi je davao dobru minutažu i ukazao mi povjerenje, a to je, svakako, san svakog sportiste“, kaže Spahić. Na nekoliko susreta proglašena je najboljom igračicom utakmice, a sa EUR-a je ponijela titulu najbolje asistentice i bila među devet najkorisnijih igračica EUR-a 2018.

Ostvarenje sna
Henin san, odmalena, bio je studij u Americi. A kada istinski želimo ostvarenje sna, tačnije, ako smo voljni da mu udahnemo život, da mu damo energiju, onda san, zaista, postaje stvarnost. Tako je, barem, bilo kod Hene. „San o odlasku u Ameriku je nešto što je kod mene bilo prisutno od malih nogu. Moji planovi su bili vezani za koledž ali, eto, iskrsla je prilika 2019. godine i nisam je propustila. Iz I razreda srednje škole sam odmah prešla na III godinu i uspješno je završila. Tako da moj američki san počinje kada sam imala 16 godina“, kaže Spahić i priča nam o svom boravku u SAD-u: „Najviše sam naučila o načinu života i razmišljanja Amerikanaca. Kako nisam imala veliku jezičnu barijeru, već do polugodišta sam bila među najboljim učenicima, a na kraju školske godine sam dobila i “značku” kao “honor student roll”, odnosno učenik sa prosjekom 5.0. Na košarkaškom planu sam se odmah uklopila. Obzirom da sam ja u BiH već sa 15 godina igrala seniorsku košarku, odudarala sam od te djece ali sam im bila i svojevrsna atrakcija, što mi je imponovalo, moram priznati“, ističe Spahić.
Trud, rad i zalaganje
U Americi su primijetili sve njene prednosti, čak su i pisali o tome, a to su brzina, šut i instinkt za loptu. „Ja sam, u Americi, bukvalno, osvojila sve što se osvojiti može, bez lažne skromnosti. Moja škola je viceprvak države, prvak distrikta, najbolja u regiji a ja sam velikim dijelom doprinijela tom uspjehu i opravdala dato mi povjerenje i stipendiju. Proglašena sam najkorisnijim igračem ili MVP titulom: distrikta, All state MVP, all star MVP, kao i MVP škole za školsku 2019/2020. Cijelu godinu sam bila među A+ učenicima, te dobila razna priznanja… Znate, u Americi vas za sve nagrađuju. Ja sam fascinirana kako ljudi cijene i vrednuju trud, rad i zalaganje. A ja sam strijelac, živim za nagradu.“, ističe Spahić. Po završetku školske godine imala je ponude iz dva kluba. “Uspjeli smo odraditi samo jedan kontrolni trening i sale su se zatvorile. Mislim da već znam za koji klub ću se opredijeliti. Sada slijedi najveća borba. Završna sam godina gimnazije i slijede prijave za koledže. Osim sportskih dostignuća, morat ću u školi biti bolja nego ikad i iskreno se nadam da ću dobiti stipendiju za koledž koji priželjkujem i kojemu se nadam. Za sada sam zadovoljna i osjećam pripadnost ugodnom okruženju CCHS I Mineral Wellsa“, kaže Spahić. Trenutno boravi u Zenici. „Odmarala sam sa porodicom i prijateljima nekih desetak dana i to je sasvim pristojan period za odmor duše i tijela. Slijedeće dvije sedmice ću provesti u Doboju sa mojim trenerima, učiteljima i, prije svega, prijateljima Denisom i Zlajom. Prijatelji su moja najveća moralna podrška, čitavu godinu smo bili u kontaktu, radilla sam individualne treninge po njihovom programu, sto je na kraju i rezultiralo svim ovim uspjesima“, ističe Spahić.