Upućena jedinstvena poruka da žrtve i doprinosi boraca ovog kraja, nisu uzaludni i ne smiju biti zaboravljeni


Protekli vikend je na Koti 715 u Zavidovićima upriličena tradicionalna manifestacija “Junski dani otpora”. Podsjećamo, napad agresorske vojske u nastojanju da zauzme ovu dominantnu kotu trajao je od 24. do 29. juna 1994. godine. Zahvaljujući viteškoj hrabrosti pripadnika časne Armije RBiH odbranjena je kota 715 – Podsjelovo.
Prisutnima su se obratili, između ostalih, Hasib Huskić, u ime organizatora UG Organizacija ratnih vojnih invalida Zavidovići i Komisije za obilježavanje datuma. Prigodnim historijskim govorom obratio se i dr.sc. Amir Ismić – Baton, nosilac priznanja Zlatni ljiljan i ratni vojni invalid, Azra Sinanović, ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona, dok je snažne patriotske poruke s pozornice poslao dramski umjetnik i zavidovićki glumac, Adem Smailhodžić, koji je interpretirao tekst “O Bosni i nama”.


Ovaj događaj je prilika da se Zavidovićani prisjete i obilježe sjećanja na period teških ratnih dejstava i borbi za odbranu Zavidovića koje su se vodile na ovom lokalitetu. Uz veliki broj građana, gostiju, predstavnika institucija i branilačkih udruženja, upriličen je bogat kulturni i vjerski program.


Poseban dojam ostavio je Dževad Ikanović, ratni vojni invalid, koji je ovom prilikom prenio dio ličnih ratnih iskustva sa Kote 715. Nakon obraćanja gradonačelnika Zavidovića Hašima Mujanovića, delegacije su položile cvijeće na spomen-obilježju. Organizacija porodica šehida i poginulih boraca ,,Zlatni ljiljan” Grada Zenica u svom godišnjem planu i programu za projekte ima obilježavanje Kote 715 gdje je poginuo veliki broj boraca iz Zenice.
“Ministarstvo za boračka pitanja ZDK je odobrilo naš projekt i dodjelilo nam sredstva za obilježavanje ovog značajnog datuma. Obezbjedili smo autobus za prevoz, doručak i vodu za one koji su željeli doći. Pored porodica šehida i poginulih boraca kao posjetioci su bili i članovi drugih boračkih kategorija. Položili smo cvijeće na Centralnom spomen obilježju u Zavidovićima, a potom krenuli na Kotu 715. Dočekali su nas domaćinski kao i uvijek. Zahvaljujemo se Fahrudinu Čolakoviću, ministru za boračka pitanja, za podršku realizacije ovog značajnog projekta”, kazala nam je predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca ,,Zlatni ljiljan” Grada Zenica, Nihada Husejnagić.