U posljednjoj sedmici februara u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica (BNP) se očekuje premijerna izvedba lutkarske predstave „Psić boje neba“, koja je autorski projekat Darka Kovačovskog i Nadie Vasileve. Predstava će biti premijerno izvedena u subotu, 27. februara u 18 sati, a prva reprizna izvedba je planirana za nedjelju, 28. februara u 11 sati u zeničkom pozorištu.
Kovačovski je svestrani umjetnik u oblasti lutkarstva: reditelj, dramaturg, kreator i tehnolog lutaka te pedagog. Rođen je 1978. godine u Tetovu (Sjeverna Makedonija). Studij pozorišne režije završio je 2003. na Fakultetu dramskih umjetnosti u Skoplju, a četiri godine kasnije i studij lutkarske režije na Nacionalnoj akademiji za pozorište i film „Krsto Sarafov“ u Sofiji (Bugarska), gdje je i magistrirao lutkarstvo 2016. godine. Često je angažiran kao predavač i voditelj kreativnih radionica na kojima je svoja znanja, vještine i iskustva iz oblasti lutkarstva prenosio na mlađe naraštaje. Živi i radi u Sofiji, zajedno sa suprugom Vasilevom koja je scenografkinja. Imaju atelje u kojem izrađuju lutke za svoje predstave. Predstave su mu prikazivane i nagrađivane na značajnim teatarskim festivalima u regiji. Režirao je u Makedoniji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji.
U zeničkom pozorištu su u toku užurbane probe na novoj predstavi a Kovačovski je u izjavi za „Našu riječ“ dodao da lutkarski redatelji ne mogu posegnuti za bibliotekom i režirati djela autora poput Williama Shakespearea ili Molierea, on treba da stvori dramaturgiju za svoju predstavu.
– Počašćen sam da sam opet u našem pozorištu u Zenici. Ovdje je uvijek vrlo koncentrirano, uzbudljivo i imamo puni vjetar u krilima. Kažem da je ovo naše pozorište jer to se dogodi ili ne čovjeku. Meni je drago raditi s ovim ljudima, sarađivati s ovom upravom. Počeli smo rad na novoj predstavi „Psić boje neba“. To je autorska predstava s vrlo mladim, energičnim i talentiranim dijelom ansambla BNP-a i uvjeren sam da ćemo podići tradiciju lutkarstva na još ozbiljniji nivo -kaže Kovačovski te dodaje da u predstavi s lutkama igraju: Snežana Vidović, Adna Hasanić i Tamara Miličević-Stilić.
– Priča o govori o nesretnom psiću koji se rodio plav i koji pokušava da nađe svoje mjesto ispod sunca. U tome ga pokušava spriječiti jedan crni mačak, a tu su još jedan mornar, policajac, prodavačica. Predstava govori o tome kako u životu treba nastaviti boriti se a ne odustajati, kako biti ofanzivan da bi ostvarili svoju ličnost -rekao je Kovačovski na kraju.