Kreativni centar za mlade i nevladine organizacije svečano je otvoren protekle sedmice u Varešu. Ovaj multifunkcionalni prostor građanima nudi niz mogućnosti za okupljanje, interakciju, kreativnost i učenje. Ceremoniji otvaranja prisustvovali su mnogobrojni predstavnici Općine Vareš, međunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva te privrednih subjekata.
Mjesto susreta i razmjene
„Posebno želim poručiti mladima da je ovaj prostor za njih, da više ne moraju čeznuti kako to negdje drugdje ima već smo u Varešu zajedno jedan ovakav suvremen prostor stvorili. Sada je naša zajednička odgovornost da osiguramo da Centar djeluje, da bude ispunjen raznovrsnim aktivnostima i događajima, te da uistinu postane središte napretka i jedinstva u našoj zajednici“, izjavio je Zdravko Marošević, načelnik Općine Vareš.
Prema riječima Fermina Cordobe, političkog savjetnika i koordinatora tima u Uredu EU u BiH, Centar će koristiti više organizacija civilnog društva i bit će važno mjesto susreta i razmjene te će pružit prostor za kreativnost i dijalog za sve građane Vareša, a posebno za mlađe generacije.
Kroz projekat, kako kaže Irma Zulić, savjetnica za politike i razvoj UN u BiH, u prostor je uloženo 250.000 KM za renoviranje, opremanje i grijanje, a sama Općina Vareš je uložila dodatnih 30.000 KM. „UNDP je radio na renoviranju ovog sjajnog prostora, a u narednom periodu IOM će biti podrška mladim ljudima u osmišljavanju načina na koji će ovaj prostor koristiti“, kaže Zulić.
Prilika za organizaciju raznovrsnih aktivnosti
Kreativni centar za mlade i nevladine organizacije nudi mogućnosti organizacije raznovrsnih aktivnosti poput sastanaka, radionica, edukacija, koncerata i filmskih projekcija.
„Teško je izraziti riječima koliko smo mi mladi ljudi čekali jedan ovakav prostor i koliko nam znači da sada imamo mjesto gdje možemo organizovati događaje i radionice. Ovaj Centar ne samo da će pojačati glasove mladih, već će nas i osnažiti da preuzmemo aktivnu ulogu u oblikovanju budućnosti naše zajednice, i da Vareš ne bude grad duhova, već grad mladih i zajedništva“, izjavila je Lamija Čizmo, omladinska aktivistica i muzičarka.
Centar je uspostavljen uz finansijsku podršku Europske unije i sufinansiranje Općine Vareš, u sklopu projekta „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“ (#MožemoBolje), koji zajedno provode EU u BiH, UN u BiH, Misija OSCE-a u BiH i Vijeće Europe–Ured u Sarajevu.