Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona zaključio je da svi pokazatelji epidemiološke situacije u ovom kantonu imaju povišene vrijednosti, a broj novih potvrđenih slučajeva u proteklih sedam dana je 283, što može ukazivati na očekivani dalji porast broja oboljelih.
Situacija nepovoljna
Prema informaciji koju je pripremio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, do 19. septembra ukupno je potvrđeno 15.297 slučajeva korona virusa, a broj aktivnih slučajeva je 326. U zadnjoj posmatranoj sedmici umrlo je 14 osoba. Opterećenje bolničkih kapaciteta je 58 hospitaliziranih krajem ovog perioda.
“Epidemiološka situacija u kantonu može se ocijeniti nepovoljnom sa daljim razvojem trenda pogoršanja. U odnosu na neke druge kantone u FBiH, kao i Federaciju u cjelini, situacija u ZDK se može ocijeniti nešto povoljnijom, obzirom da jedino USK i SBK imaju manju vrijednost sedmodnevne kumulativne incidence od ZDK”, zaključio je Krizni štab, a saopćila Press služba.
Prijedlog naredbi
Krizni štab je kantonalnoj Vladi predložio da naredbom produži primjenu dosadašnjih mjera, insistirajući na maksimalnoj kontroli provođenja ovih mjera od strane inspekcije i policijskih organa.
Vakcinalni punktovi
Prema podacima INZ-a, do sada je zdravstvenim ustanovama u ovom kantonu isporučeno 175.722 doza vakcina, a utrošeno je 99.532 doza. U potpunosti je vakcinisano, s obje doze, 33.600 građana ovog kantona.
Domovi zdravlja imaju na raspolaganju preko 75.000 doza vakcina, a Krizni štab je zadužio Operativni tim za vakcinaciju INZ-a da u saradnji s domovima zdravlja nastavi raditi na povećanju broja punktova na kojima će se provoditi vakcinacija, kojih u kantonu trenutno ima ukupno 60, kako bi ovaj proces bio dostupniji građanima.
Moguć princip VPT
Uzimajući u obzir da su vrijednosti indikatora za praćenje prenosa infekcije u zajednici prešle granicu između drugog i trećeg nivoa prenosa, Krizni štab je najavio da će razmotriti opciju pooštravanja mjera fokusirajući se na mjere koje bi mogle povećati obuhvat vakcinacijom, kao što je uvođenje principa VPT (vakcinisan, prebolio, testiran) za prisustvo svim javnim skupovima.
Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba dr. Adnan Jupić naglasio je da vakcinisana osoba nije potpuno zaštićena od virusa, ali su mnogo manje šanse da će dobiti teži oblik infekcije i da će joj trebati bolničko liječenje.
Poziv građanima
Naveo je podatak da je od 57 hospitaliziranih osoba u ovom kantonu vakcinisano samo 13, mahom starijih osoba i hroničnih bolesnika, od kojih je većina dobila samo jednu dozu.
“Pozivamo građane da se što masovnije odazovu vakcinaciji protiv korona virusa, kako bi se postizanjem određenog kolektivnog imuniteta spriječilo nekontrolisano širenje infekcije i preduprijedilo donošenje restriktivnijih mjera. Svaka vakcina je jednako dobra”, rekao je dr. Jupić.