Epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu još uvijek se karakterizira kao nepovoljna, budući da je na području FBiH i dalje na snazi pandemija, ali se iz sedmice u sedmicu bilježi sve značajnije poboljšanje epidemioloških parametara, posebno smanjenja broja novooboljelih i smanjenja broja umrlih, zaključio je Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK usvajajući informaciju o trenutnoj epidemiološkoj situaciji.
Aktivno 15 slučajeva
U periodu od 21. do 27. juna potvrđeno je 15 novih slučajeva korona virusa, dva slučaja više nego prethodne sedmice, što čini dnevni prosjek od 2,1 novih slučajeva. Zaključno s 27. junom aktivno je 15 slučajeva, a sedam dana ranije bilo ih je 35. Također se smanjuje i broj hospitaliziranih, tako da su na Infektivnom odjelu Kantonalne bolnice Zenica hospitalizirana dva, a u Općoj bolnici Tešanj 13 pacijenata.
Preventivne mjere
Krizni štab predložio, a Vlada ZDK-a donijela odluku da se za još 14 dana iz preventivnih razloga produže trenutne epidemiološke mjere, koje su usklađene sa mjerama Vlade FBiH.
“Kantoni ne mogu ići u ublažavanje ovih mjera, ali pratimo situaciju i nadam se da ćemo relativno brzo ići na popuštanje mjera na nivou FBiH, mada mjere koje su na snazi nisu opterećavajuće”, rekao je ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba dr. Adnan Jupić.
Revidiranje Plana vakcinacije
Proces vakcinacije odvija se bez poteškoća, a do sada je vakcinisano 36.000 ljudi, od čega je revakcinisano više od 11.000.
Krizni štab zadužio je Institut za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici (INZ) da uputi dopis Zavodu za javno zdravstvo FBiH kojim će predložiti revidiranje Federalnog plana imunizacije kako bi se proširile prioritetne grupe za vakcinaciju te omogućila sveobuhvatna vakcinacija stanovništva nakon očekivane isporuke veće količine vakcina.
Serološko istraživanje
INZ je zadužen da organizira i provede serološko testiranje stanovništva kojim bi se na reprezentativnom uzorku dobili podaci o ukupnom broju građana ovog kantona koji su prebolovali korona virus, a na osnovu kojeg će se vršiti prilagođavanje kantonalnog Plana imunizacije.
Jupić je napomenuo da je INZ nedavno proveo slično istraživanje na uzorku od 500 ljudi u općini Zavidovići, koje je pokazalo da je korona virus prebolovalo oko 42 posto ispitanika.