Već 54 godine, JU Škola za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju Zenica odgaja, obrazuje i rehabilituje djecu ali i odrasle sa poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju. „Cilj nam je pripremiti naše učenike za život, pokazati im svijet i život onakav kakav jeste. Adaptirati ih, i potpuno prilagoditi u društvo i graditi im sretnu uspješnu budućnost“, kaže Tarik Salčinović, direktor JU Škola za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju Zenica.
Školu pohađa 50 učenika

Salčinović

Trenutno Školu pohađa 50 učenika, koji su podijeljeni u 12 odjeljenja prema godinama starosti i psiho-fizičkom stanju. Ove godine je, zbog pandemije koronavirusa, kao i u mnogim drugim školama, izostala svečana akademija i prigodan kulturno-umjetnički program. Ipak, direktor Salčinović je podsjetio kada je Škola počela sa radom, ali i istakao da je ova ustanova jedina škola u Zeničko-dobojskom kantonu u kojoj se vrši osnovno obrazovanje za djecu sa teškoćama u razvoju.

„Sada naša škola slavi 54. rođendan. Sa ponosom možemo reći vrlo uspješnih 54 godina. Škola je počela sa radom 1967. godine i od tada konstantno odgaja i obrazuje učenike sa teškoćama u psiho-fizičkom razvoju. Naša ustanova je jedina škola u Zeničko-dobojskom kantonu u kojoj se vrši osnovno obrazovanje za djecu sa teškoćama u razvoju. Glavni cilj i naša vodilja je osposobiti učenike da po završetku školovanja budu samostalne osobe, spremne za životne izazove koji se postave pred njih. Nastavni proces se odvija svakodnevno, a obavlja ga edukovan i stručan kadar. Naime, naši nastavnici, defektolozi i stručni saradnici pružaju svoj maksimum u radu sa našim učenicima. Naši učenici svakodnevno imaju organizovan prevoz u školu i nazad pri povratku kući, a sve uz asistenciju pratioca u vožnji. Svi učenici u sklopu školovanja uključeni su u fizioterapeutske i logopedske vježbe, a prema svojim potrebama. Škola posjeduje i opremljenu senzornu sobu koja je od velike koristi za učenike. Uslovi za školovanje u našoj školi su odlični ali, naravno, menadžment Škole ulaže konstantne napore kako bi se uslovi još više poboljšali“, kaže direktor Salčinović.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju