Dženana Čišija je jedna od dvije ministrice u Vladi ZDK. Kao osoba koja obnaša javnu funkciju, žena, supruga, majka, smatra da je pitanje statusa žena od izuzetne važnosti za naše društvo.
Predrasude i tradicionalne norme
„Iako smo postigli određeni napredak u proteklim godinama, još uvijek postoje izazovi koje trebamo prevladati kako bismo osigurali da žene budu potpuno prepoznate i jednako cijenjene. Naša balkanska društva i mentaliteti često imaju tendenciju da nose predrasude i tradicionalne norme koje mogu ograničavati žene u različitim područjima, uključujući politiku, posao i obrazovanje. Kao političarka, posvećena sam promovisanju rodne ravnopravnosti kroz donošenje politika koje potiču jednake mogućnosti, uklanjanje diskriminacije na temelju spola te podršku ženama u njihovim profesionalnim i društvenim ulogama.


Zajedno smo jače i sposobne donositi odluke koje mijenjaju svijet na bolje. Neka ovaj dan bude podsjetnik da zajednički gradimo put prema rodnoj ravnopravnosti, pravednosti i jednakim prilikama za sve. Hrabre žene koje su došle prije nas postavile su temelje na kojima stojimo danas. Nastavimo taj naslijeđeni poduhvat, radimo zajedno kako bismo izgradile društvo u kojem se svaka žena osjeća cijenjeno, podržano i slobodno ostvarivati svoje snove.
Neka vaša snaga, hrabrost i predanost budu prepoznate i slavljene ne samo danas, već svakog dana. Sretan 8. mart“, poručila je ženama ministrica Čišija.


Važno je raditi na stvaranju sigurnog i poticajnog okruženja koje potiče žene da ostvare svoj puni potencijal. To uključuje poticanje obrazovanja, osnaživanje žena u poduzetništvu i profesionalnom svijetu te osiguranje da imaju jednaku zastupljenost i utjecaj u političkim tijelima“, kaže ministrica Čišija dodajući da će, s obzirom na važnost ovog pitanja, nastaviti sarađivati s različitim sudionicima društveno-političke zbilje, uključujući organizacije civilnog društva, privatni sektor i građane, kako bi zajedno radili na stvaranju inkluzivnog društva gdje su, ističe, žene prepoznate, cijenjene i imaju jednake prilike kao i njihove muške kolege.
Izazov, ali i prilika za doprinos društvu
Kako kaže, biti na odgovornoj političkoj poziciji može biti izazovno, ali istovremeno pruža priliku za doprinos društvu i donošenje pozitivnih promjena. „Mogu reći da se u mnogim slučajevima žene same moraju izboriti i nametnuti kao dobri kandidati za određene funkcije, ali isto tako mogu potvrditi da su se kolege u političkoj opciji iz koje dolazim, prilikom izbora kandidata na javne funkcije, vodili određenim kriterijima koji su se prvenstveno odnosili na profesionalne i ljudske kvalitete, a onda i na gender zastupljenost, što su izrazito pozitivna slika i primjer i za druge političke opcije“, kaže minstrica Čišija. Što se tiče usklađivanja poslovnih i privatnih obaveza, to, kaže, može biti zahtjevno s obzirom na intenzitet rada u politici.


„Ovaj dan je prilika da se zajedno prisjetimo važnosti naših uloga, dostignuća i nevjerovatne snage koja nas povezuje. Kroz historiju smo pokazale izniman doprinos društvu, ne samo kao majke, sestre i prijateljice, već i kao liderke koje oblikuju političku scenu. Danas, kroz politiku, imamo priliku uticati na politike koje oblikuju naše zajednice i gradimo mostove prema ravnopravnijoj budućnosti, te kroz naše porodice predstavljati snažne temelje ovog društva.


„Važno je imati dobar sistem podrške i razumijevanje, bilo kroz porodicu, prijatelje ili kroz profesionalne saradnike. Uspješno usklađivanje ovih aspekata života često uključuje postavljanje granica, delegiranje određenih zadataka te sposobnost fleksibilnosti i prilagodbe promjenama u rasporedu. Važno je održavati ravnotežu između profesionalnog i privatnog života kako biste sačuvali vlastito zdravlje i blagostanje“, kaže ministrica Čišija.