Mješovita srednja škola Kakanj jedna je od najvećih škola na području općine Kakanj, po broju učenika i broju zaposlenika. Protekle sedmice svečanom priredbom i druženjem u prostorijama škole obilježen je 10. rođendan.

Uručene diplome najboljim učenicima

Direktor Mješovite srednje škole Kakanj Šerif Kovač prisutnima se obratio prigodnim govorom, uputio je iskrene čestitke povodom Dana škole, te se zahvalio što su svojim dolaskom uveličali obilježavanje godišnjice. „Imam izuzetno veliku čast i zadovoljstvo da vas sve pozdravim i da vam se zahvalim što ste odvojili svoje slobodno vrijeme i svojim učešćem uveličali ovu svečanu manifestaciju. Mješovita srednja škola Kakanj danas obilježava svoj deseti rođendan, te koristim priliku da vam uputim iskrene čestitke povodom Dana škole, da vam poželim ugodan boravak i lijepo druženje i puno zdravlja, sreće i uspjeha u budućem životu i radu“, poručio je u svom obraćanju direktor Kovač.


Učenica generacije je Ajla Šišić, učenica IV poslovno-pravnog odjeljenja, koja je sva četiri razreda završila odličnim uspjehom i primjernim vladanjem. Povodom postignutog uspjeha na Dan škole uručena joj je diploma učenika generacije kao i prigodan poklon-ručni sat sa posvetom.


Osnovna djelatnost ove kakanjske škole je srednje stručno i tehničko obrazovanje redovnih učenika i obrazovanje polaznika trećeg i četvrtog stepena. Učenici se u okviru devet struka obrazuju za tri tehnička zvanja i sedam stručnih zanimanja: rudarski tehničar, građevinski tehničar, poslovno-pravni tehničar (modularni nastavni plan i program), zavarivač, bravar, elektroenergetičar, vozač motornih vozila, prodavač, kuhar, frizer (modularni nastavni plan i program). „U školskoj 2022/2023. godini upisano je 518 učenika (300 muških i 218 ženskih) koji su raspoređeni u 26 odjeljenja (osam odjeljenja prvog razreda, osam odjeljenja drugog, osam odjeljenja trećeg i dva odjeljenja četvrtog razreda). Kada je upitanju brojno stanje zaposlenika, škola trenutno ima 91 zaposlenika (35 muških i 56 ženskih), a od toga sa III stepenom stručne spreme je devet, sa V stepenom 13 i sa VII stepenom 69 zaposlenika“, kaže direktor Kovač. Na kraju II polugodišta školske 2022/2023. godine nastavu u završnim odjeljenjima trećeg i četvrtog razredu je pohađalo 154 učenika (90 muških i 64 ženskih ) koji su raspoređeni u osam odjeljenja. „Od 154 učenika II polugodište je uspješno završilo 143 učenika ili 92,9 %, srednja ocjena je 3,62 i postigli su sljedeći uspjeh: 33 učenika sa odličnim uspjehom i primjernim vladanjem, 48 učenika sa vrlo dobrim uspjehom, 59 učenika sa dobrim uspjehom, tri učenika sa dovoljnim uspjehom, 10 učenika su upućeni na polaganje popravnih ispita, jedan učenik je neocijenjen zbog zdravstvenih problema, dok su dva učenika završila razred bez izostanaka“, ističe Kovač.

 

Direktor Šerif Kovač i Ajla Šišić, učenica generacije

Učenica generacije je Ajla Šišić, učenica IV poslovno-pravnog odjeljenja, koja je sva četiri razreda završila odličnim uspjehom i primjernim vladanjem. Povodom postignutog uspjeha na Dan škole uručena joj je diploma učenika generacije kao i prigodan poklon-ručni sat sa posvetom. Učenici sa odličnim uspjehom kao i učenici koji su završili razred bez izostanaka pohvaljeni su na sjednici nastavničkog vijeća, te su im, također, na svečanoj pripredbi povodom Dana škole uručene pohvale i diplome.

Realizovane brojne aktivnosti

Priredbu su krasile modne frizure učenika koji se obrazuju za zanimanje frizer, recitacije i muzičke numere učenika, a po završetku priredbe organizirano je druženje u prostorijama škole.

Posljednjih nekoliko godina realizirane su brojne aktivnosti na unapređenju odgojno-obrazovnog procesa. Urađena je dogradnja i proširenje školskog parka za realizaciju nastave i vannastavnih aktivnosti, u okviru projekta „Jačanje socijalne i zdravstvene zaštite kao odgovor na pandemiju COVID-19 u BiH“ Škola je kroz saradnju Odjela za nabavke UNICEF-a u BiH i Pedagoškog zavoda Zenica dobila donaciju sedam laptop računara. U martu je završen i projekat rekonstrukcije škole koji se realizirao kroz dodatno finansiranje u okviru projekta “Energetska efikasnost u BiH”, a koji se finansira iz kredita Svjetske banke u saradnji Vlade ZDK-a i Federalnog ministarstva za prostorno uređenje. Po završetku rekonstrukcije, škola je poprimila jednu novu estetsku i funkcionalnu dimenziju. Izradom projekta „Opremanje kabineta informatike“ i kroz javni poziv BH Telecom Sarajevo dobila je donaciju u vrijednosti od 6.000 KM, te je u toku je procedura nabavke računarske opreme.

„U toku su aktivnosti za nabavaku i ugradnju zavjesa za 13 učionica. Ovom prilikom želim da se zahvalim Tvornici cementa Kakanj koja je donirala 1.000 KM, Delta petrol Kakanj 300 KM, Trgošped Kakanj 300 KM, Sun protect Kakanj 2.000 KM, učenicima i zaposlenicima škole koji su prikupili 1.000 KM“, kaže Kovač. U narednom periodu, u saradnji sa resornim ministarstvom i Pedagoškim zavodom Zenica omogućiti će svim učenicima da se obrazuju po modularnim nastavnim planovima i programima, te će na taj način omogućiti učenicima da kroz realizaciju praktične nastave i po završetku obrazovnog procesa blagovremeno i ravnopravno učestvovati na domaćem i inostarnom tržištu rada kojeg karakterišu nove tehnologije i tehnološki postupci rada. „Ponosan sam što se nalazim na čelu kolektiva koji, pored obrazovne komponente, odgojne vrijednosti temelji na međusobnom uvažavanju, poštovanju, razvijanju i jačanju muđuljudskih odnosa i tolerancije“, poručio je Kovač.