Ovogodišnja tema na koju su nam osnovci i srednjoškolci slali likovne i literarne radove bila je „Samo jedna Zemlja – Za nas, za našu djecu…“

U okviru ekološkog projekta „Napiši priču – Uradi sliku“, kojeg sprovodi Novinsko-izdavačka kuća „Naša riječ“, u saradnji sa Ministarstvom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša ZDK, proteklog četvrtka je, u Mješovitoj srednjoj školi, održana svečana promocija dodjele nagrada pobjednicima Konkursa za osnovce i srednjoškolce sa područja Zeničko-dobojskog kantona.
Pristiglo oko 800 radova
Na adresu naše redakcije je pristiglo oko 800 radova, a ovogodišnja tema na koju su nam osnovci i srednjoškolci slali likovne i literarne radove bila je „Samo jedna Zemlja – Za nas, za našu djecu…“.

Grahovac uručio nagrade i priznanja učenicama najboljih literarnih radova u kategoriji osnovnih škola
Direktorica Ohran je uručila zahvalnice direktorici Mješovite srednje škole Zenica, Ameli Mujaković kao i predstavnici Srednje muzičke škola Zenica, čiji su učenici dvjema muzičkim izvedbama uveličali našu promociju.

„Veliki broj pristiglih radova i učešće učenika iz svih osnovnih i srednjih škola sa područja ZDK u ovom Konkursu potvrđuje uspješnost i ostvareni cilj ovog projekta. Naši učenici su kroz likovni i literarni izražaj, kroz priču, pjesmu i sliku pokazali da žele biti dio pozitivnih promjena, da imaju razvijenu svijest o značaju zaštite životne sredine i da samo zajedničkim djelovanjem možemo i moramo Zemlju učiniti lijepim i zdravim mjestom za nas, za buduće generacije, za našu djecu. U ime Naše riječi i u svoje lično ime upućujem iskrene čestitke nagrađenim učenicima i zahvaljujem se svima koji su uzeli učešće na Konkursu. Zahvaljujemo se i našem partneru na projektu, Ministarstvu za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša ZDK koje je i ove godine finansijski podržalo ovaj ekološki projekat i na taj način omogućilo da se nagrade najbolji i najvrijedniji učenici na Konkursu. Nadam se i vjerujem da ćemo i u narednim godinama nastaviti dobru saradnju te zajedno raditi projekte značajne za našu lokalnu zajednicu a i šire, a sve u cilju zaštite i unapređenja životne sredine“, kazala je Anisa Ohran, direktorica NIPD „Naša riječ“ Zenica.

Nagrade i priznanja učenicima najboljih literarnih radova u kategoriji srednjih škola uručila je Šaćirbegović

U ime Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK, prisutnima se obratila Amra Pojskić, pomoćnica ministra.
„Želim da, u ime Ministarstva, i u svoje lično ime, izrazim zadovoljstvo na dugogodišnjoj uspješnoj saradnji sa NiPD „Naša riječ“. Nadam se da ćemo, i u narednim godinama, nastaviti uspješnu saradnju i da ćemo realizirati projekte koji, prvenstveno, potiču zainteresovanost djece školskog uzrasta za oblast zaštite okoliša“, istakla je Pojskić, čestitavši učenicima.
Nagrađeni literarni radovi
Stručni žiri je pregledao sve pristigle radove, te odabrao one najbolje. Literarne radove ocjenjivao je stručni žiri, koga su činili: književni kritičar i književnik Željko Grahovac, predsjednik, Elvira Šaćirbegović, glavna i odgovorna urednica Naše riječi i Adela Hrnjić-Kukić, novinarka.
„Nakon već 17 godina trajanja ovog natječaja za učenike osnovnih i srednjih škola – možemo govoriti o još jednoj tradicionalnoj kulturnoj manifestaciji, čija je misija i smisao: pobuditi u mladima novi, aktivan stav i odnos prema životnoj sredini i afirmirati borbu za očuvanje i unapređenje iste. Na ovogodišnjem natječaju sudjelovali su učenici iz 10-ak gradova Ze-do kantona, sa likovnim radovima, proznim i stihovanim literarnim tekstovima. Izabrali smo najbolje radove i dodijelili autorima zaslužene nagrade. Svijest o pripadnosti ovom jedinom svijetu, planeti Zemlji kao našoj nezamjenljivoj domovini, i dalje moramo razvijati – u pravcu ekološkog aktivizma, u svim domenima unapređenja životne sredine“, rekao je Grahovac.


Prva nagrada za učenike osnovnih škola iznosi 200 KM, druga nagrada 150 KM, a treća 100 KM. Prva nagrada za učenike srednjih škola iznosi 250 KM, druga 200, te treća 150 KM. Nagrade su posebno dodjeljivane za likovne, a posebno za literarne radove. Novčana nagrada za najkreativniji rad iznosi 100 KM, a posebna nagrada jeste godišnja pretplata na naš časopis „ZE-DO eko“, a koju je dobila škola koja je učestvovala sa najvećim brojem poslatih radova.


Nagrade i priznanja učenicima najboljih likovnih radova u kategoriji srednjih škola i dobitnicama pohvalnica uručila je Pojskić
Profesor Šetka uručio nagrade i priznanja učenicama najboljih likovnih radova u kategoriji osnovnih škola

U kategoriji literarnih radova, među osnovcima, prvo mjesto je osvojio Ahmed Čengić (OŠ „Safvet-beg Bašagić“ Breza), drugo mjesto dijele Daris Pivić (OŠ „Aleksa Šantić“ Zenica) i Zara Škaljo (OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ Zenica“, a treće mjesto je osvojio Kenan Ljuca (Prva osnovna škola Zavidovići). U kategoriji srednjih škola, prvo mjesto je osvojila Melika Hindija (Gimnazija „Visoko“), drugo mjesto Sajra Botić (Gimnazija „Muhsin Rizvić“ Breza“), a treće mjesto je pripalu Adisu Arnautu (Prva gimnazija Zenica).
Nagrađeni likovni radovi

Najkreativniji rad

Stručni žiri za odabir likovnih radova činili su: profesor likovne kulture Miroslav Šetka, predsjednik, Amra Pojskić, pomoćnica ministra i Elvira Šaćirbegović.
„Bilo je jako dobrih radova i nije bilo jednostavno odabrati one najbolje. Učenicima bih, ali i nastavnicima, skrenuo pažnju na to da je likovni izraz primarno likovni, ne naracija i pričanje. Bilo je dosta radova koji su bili narativni, a nisu se likovno izražavali. To treba biti jednostavno, neposredno, i da to bude dječiji izraz, a ne izraz odrasle osobe. Bitno je izraziti, na što jednostavniji i izravniji način, osjećanja i misao o temi o kojoj pišete. Tematski pristup je, naravno, uvijek složen, daleko je jednostavnije kada učenici imaju slobodu da se izraze kroz odgovarajući likovni problem koji treba da se prepozna“, kazao je profesor Šetka.
U konkurenciji likovnih radova, koje su nam poslali učenici osnovnih škola prva tri mjesta su osvojile: Najla Hadžić (OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ Zenica), Sumea Kikić (OŠ „Kulin ban“ Tešanjka) i Lana Mehić (OŠ „Maglaj“). U kategoriji srednjih škola, drugo mjesto je osvojila Hadidža Čehić (Mješovita srednja škola Zenica), a treće mjesto Ajša Goralija (Gimnazija „Muhsin Rizvić“ Kakanj). S obzirom na to da među likovnim radovima učenika srednjih škola, a prema odluci stručnog žirija, nije bio rad koji bi zadovoljio kriterije da bude prvonagrađen, stručni žiri je, iz tog fonda nagrade, odlučio nagraditi još dva rada učenika osnovnih škola, tako da su pohvale i novčane nagrade osvojile i: Merjem Ahmetspahić (OŠ „Skender Kulenović“ Zenica) i Merjema Berbić (OŠ „Vareš-Majdan“).
Nagrada za najkreativniji rad je pripala Ajni Delić (OŠ „Hasan Kikić“ Tetovo-Zenica), a kao škola koja je poslala najveći broj radova, te tako osvojila godišnju pretplatu na naš časpopis „ZE-DOeko“ pohvaljena je OŠ „Miroslav Krleža“ Zenica.