Mješovita srednja škola „Mehmedalija Mak Dizdar“ Breza i ove godine je obilježila 9. maj – Dan škole. Uz prisustvo brojnih zvanica, priređen je bogat kulturno-zabavni program.
„Naša Škola nosi ime velikog pjesnika Mehmedalije Maka Dizdara i trudit ćemo se da stvaramo u njegovom duhu, da se borimo za istinu i mir“, poručila je Indira Likić, direktorica MSŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ Breza, ponosno čestitavši svim učenicima, uposlenicima i roditeljima Dan škole.
Školu pohađa 338 učenika
Mješovita srednja škola „Mehmedalija Mak Dizdar“ u Brezi osnovana je 1971. godine. Škola je izgrađena sredstvima Rudnika mrkog uglja Breza za potrebe odgoja i obrazovanja učenika sa područja ove općine. Škola danas broji 338 učenika raspoređenih u 19 odjeljenja, a za odvijanje nastavnog procesa i rad ove ustanove zaduženo je 66 uposlenika
„Naša škola obrazuje učenike za sljedeća zvanja i zanimanja: elektrotehničar energetike, ekonomski tehničar, rudarski tehničar, elektroenergetičar/elektromehaničar i frizer vlasuljar. Pored redovnog obrazovanja, bavimo se i obrazovanjem odraslih. Kroz našu školu učenike pripremamo za dalje obrazovanje, a nastojimo i da ih osposobimo za život koji je pred njima. Zbog toga je potrebno osigurati kavalitetno obrazovanje, a da bi se ispunio ovako odgovoran zadatak, moramo raditi na projektima i inovacijama, voditi brigu o napredovanju učenika i trajno se stručno usavršavati. Na putu profesionalnosti, postigli smo visok standard poučavanja i učenja, a pokazatelji kvalitete su: sadašnji uspjeh učenika, uspješan nastavak školovanja i prepoznatljivost kvalitete Škole u zajednici u kojoj djeluje“, kazala je direktorica Likić.

Detalj sa svečanosti

Zahvaljujući predanom i kvalitetnom radu profesora, obrazuju generacije učenika kojima se ponose.
„Naši profesori svoje znanje i sposobnosti nastoje staviti u službu odgoja i obrazovanja naših učenika. Svoj posao obavljaju stručno, savjesno, uspješno, dostojanstveno i sa ljubavlju“, istakla je direktorica Likić.
Konstantno unapređenje odgojno-obrazovnog rada
Tokom ove školske godine, u Školi su realizovane mnogobrojne aktivnosti i projekti, a sve s ciljem unapređenja odgojno-obrazovnog rada. Škola je prepoznala i važnost učešća roditelja, Općine, kao i prijatelja Škole, te svi zajedno, svojim djelovanjem, pomažu učenicima da znanje i učeničke vještine stiču u kvalitetno opremljenim učionicama.
„Naša Škola je u proteklom periodu dobila mnogo donacija u svrhu unapređenja odgojno-obrazovnog rada. World Vision BiH je donirao sportsku opremu u za kvalitetnije odvijanje nastave tjelesnog i zdravstvenog odgoja, školski namještaj za kabinet engleskog jezika i pakete odjeće za učenike koji učestvovali u realizaciji projekata Škole. Realizovan je i projekat „Učionica na otvorenom“ koju je sprovelo Vijeće učenika, a projekat je finansirala firma „Termo-beton“ Breza. Vijeće roditelja je omogućilo kupovinu grijalica za učionice, Općina Breza je obezbijedila sredstva za kupovinu klima uređaja za tri kabineta, u cilju poboljšanja zagrijanosti školskih prostorija. Škola je uključena i u projekat „Pro – Budućnost“, u organizaciji CRS-a, kao i Projekat rodno odgovornog obrazovanja u organizaciji Giz.ba“, istakla je direktorica Likić, posebno ističući saradnju sa lokalnom zajednicom – Općinom Breza i načelnikom Vedadom Jusićem koji pomaže sve projekte na nivou Škole.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju