Na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 30. godina Fakulteta reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću dodijeljena je Povelja Fakulteta za izuzetnu podršku u radu fakulteta

Važno je očuvati tradiciju prakticiranja vjerskih obreda tokom bajramskih dana


Muslimani u srijedu, 28. juna 2023. godine, dočekuju Kurban-bajram, jedan od najznačajnijih islamskih blagdana. Tim povodom, sa prof.dr. Muharemom Adilovićem, dekanom Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici razgovarali smo o radu IPF-a, obilježavanju i značaju Kurban-bajrama.
Obilježeno 30 godina rada IPF-a
NR: U maju ove godine ponovno ste izabrani za dekana Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici. Koji su Vaši ciljevi rada u narednom mandatnom periodu te šta je, po Vašem mišljenju, obilježilo Vaš prethodni mandat?
ADILOVIĆ: Pred istek prvog mandata na izbornoj sjednici NNV-a IPF-a jednoglasnom odlukom članova izabran sam za još jedan mandat na poziciju dekana fakulteta, što je značajno priznanje meni i mom radu, na čemu se svojim kolegama iskreno zahvaljujem. U proteklom periodu je bilo jako puno značajnih događaja poput izazova organizacije nastave u uslovima pandemije, u okolnostima sa kojima se nismo prije susretali. Hvala dragom Bogu uspjeli smo, bez značajnih problema, izaći iz tog perioda. Najznačajniji događaj se desio početkom ove kalendarske godine kada smo uselili u novu, za nas adekvatnu, zgradu koja je kupljena za potrebe smještaja i rada našeg Fakulteta. Konačno, nakon tri decenije aktivnog rada, imamo svoju zgradu koja u potpunosti odgovara našim potrebama i u kojoj imamo priliku za dalji razvoj naučno-nastavnih, istraživačkih aktivnosti ali i realizaciju različitih praktičnih i supervizijskih projekata podrške ustanovama i procesima od javnog interesa. Sa posebnim zadovoljstvom radimo u novoj zgradi i iskreno se zahvaljujemo našem osnivaču na podršci u ovom projektu.


NR: Koja je Vaša poruka muslimanima povodom Kurban-bajrama?
ADILOVIĆ: Jedan od obreda u ovim odabranim danima jeste i zajedničko obavljanje hadždža. Islamska obaveza koja, između ostalog, simbolizira jedinstvo svih muslimana. U obrednim aktivnostima, svi vjernici su isti, u istoj odjeći, sa istom namjerom. Bilo kakva podjela nacionalnog, rasnog, teritorijalnog, političkog, socijalnog karaktera ništa ne znači! To je manifestacija suštinske vrijednosti kod čovjeka; da se jedino razlikujemo po stepenu bogobojaznosti. Apelujem na Bošnjake, muslimane da ovih dana posebno razmisle o ovoj poruci da nađu snage da pređu preko izmišljenih podjela među nama i zajedno radimo za dobrobit svih poštenih ljudi. Molim dragog Boga da nam pomogne u tome i da nam ukabuli naše žrtve u ovim danima. Amin! Bajram šerif mubarek olsun!


NR: Islamski pedagoški fakultet je ove godine svečanom akademijom obilježio 30 godina rada i osnivanja Fakulteta. Koliko je ovaj jubilej značajan za Fakultet ali i Univerzitet u Zenici? Koliko je studenata u proteklih 30 godina završilo IPF, te kakva je kadrovska popunjenost uposlenika IPF-a?
ADILOVIĆ: Ove godine obilježavamo veliki jubilej, 30 godina kontinuiranog rada našeg Fakulteta. Još davne 1993., u jako teškim i neizvjesnim vremenima, počeli smo svoj rad i evo danas ponosno obilježavamo ovaj jubilej. Tokom proteklog perioda na hiljade naših diplomanata je uspješno okončalo studij i svoje znanje i energiju stavilo na raspolaganje razvoju našeg društva i države. Ovakav značajan uspjeh se ne bi mogao realizovati bez izuzetno kvalitetnog nastavnog kadra kojeg Fakultet posjeduje. Zahvaljujući znanju i nesebičnom trudu svih ovih godina, uspjeli smo studentima dati uvide u savremena saznanja ali i vještine praktičnog djelovanja u struci. Nismo zadovoljni dinamikom upošljavanja mladog, perspektivnog kadra, ali uz jačanje ekonomske stabilnosti države nadamo se da će Vlada Ze-do kantona u narednom periodu više pažnje pokloniti i ovom izazovu sa kojim se suočavamo.
NR: Nova zgrada IPF-a nalazi se na Bilimišću i pružit će nove mogućnosti za akademski rad nastavnog osoblja i buduće uspjehe studenata. Koji su odsjeci na raspolaganju studentima prilikom upisa u narednoj akademskoj godini, te koliko uspijevate pratiti potrebe društva u kontekstu pokretanja novih odsjeka?
ADILOVIĆ: Na našem Fakultetu djeluje pet odsjeka: Odsjek za islamsku vjeronauku, Odsjek za socijalnu pedagogiju, Odsjek za arapski jezik i književnost, Odsjek za predškolski odgoj i obrazovanje i Odsjek za inkluzivnu edukaciju. Nastavnici islamske vjeronauke su imali jako značajnu ulogu u razvoju paradigme obrazovnog sistema u našoj državi u postratnom periodu. Socijalni pedagozi, iako nedovoljno situirani u obrazovnim ustanovama, pokazali su da itekako mogu biti od koristi u preveniranju aktuelnih problema u odgoju mladih. Predškolski odgoj je iznjedrio prepoznatljiv kadar nezaobilazan u radu predškolskih ustanova. Odsjek za arapski jezik je svojim primjerom reprezentant nove paradigme učenja stranog jezika. Odsjek za inkluzivnu edukaciju je odgovor na potrebe djece koje su po inkluzivnom programu uključena u nastavni proces. Dakle, Islamski pedagoški fakultet je u proteklom period iznjedrio veliki broj jako značajnog kadra koji je spreman odgovoriti izazovima sa kojima se naše društvo suočava. Nema nijednog razloga da u budućnosti, uz Božiju pomoć, ne budemo još bolji i korisniji u svom djelovanju. U tom kontekstu pozivamo maturante srednjih škola da upišu jedan od odsjeka na našem Fakultetu i postanu dio naše velike porodice
Promjena sistema vrijednosti
NR: Muslimani 28. juna obilježavaju Kurban-bajram, jedan od najvećih blagdana muslimana. Razlikuju li se današnji bajramski običaji od onih koje smo nekada praktikovali?
ADILOVIĆ: Okolnosti u kojima živimo i djelujemo se uveliko razlikuju. Oko nas su nikada jači različiti utjecaju koji, između ostalog, nastoje otrgnuti ljude od svoje tradicije. Danas svjedočimo promjenu sistema vrijednosti u društvu što neminovno uzrokuje korjenite promjene koje sa sobom nose i značajne rizike za sve nas. U takvim okolnostima od izuzetne važnosti jeste očuvati svoju tradiciju prakticiranja vjerskih obreda tokom ovih blagoslovljenih dana. Kurban-bajramski dani nas uče samodisciplini, požrtvovanošću za drugog, suživotu, ljubavi, toleranciji i suosjećanju, vrijednostima koje krase jedno ljudsko biće. To su univerzalne vrijednosti koje se ne mijenjaju. U njihovom afirmiranju treba ustrajati i njihovoj primjeni u praksi treba mlade podučiti. Ovih dana svjedočimo toj praksi na svetim mjestima u Mekki ali i uz pripreme za žrtvovanje kurbana i kod nas u našoj Bosni. Blagoslovljeni su ovi dani i humani motivi s kojima živimo u njima, zato iskreno želim da njihovu poruku pravilno razumijemo i iskreno doživimo.