Tešanj

Kurban-bajram obilježen je širom Zeničko-dobojskog kantona. Na području Medžlisa IZ Maglaj, u svim džematima, oglasili su se salavati i ezan za sabah-namaz u 4 sata i 25 minuta. Vrijeme klanjanja bajram-namaza na području Medžlisa biloje u 5 sati i 41 minut. Centralna bajramska svečanost održana je u Jusuf pašinoj Kuršumlija džamiji. Bajram namaz i bajramsku hutbu kazivao je imam Kuršumlija džamije hfz. Hidajet ef. Talić, koji je, tom prilikom, prisutnim vjernicima prenio bajramsku poruku reis-ul-uleme IZ u BiH Husejna ef. Kavazovića.


Premijer Pivić i predsjedavajući Huskić uputili čestitku za Kurban-bajram
Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić uputili su svim muslimanima čestitku povodom Kurban-bajrama, uz želje da bajramski dani budu vrijeme zbližavanja, darivanja i međusobnog poštovanja.
“Želimo da Kurban-bajram proslavite u krugu porodica, prijatelja i komšija u duhu bošnjačke tradicije i običaja.
Vrijeme blagdana je prilika da pokažemo jedni drugima ljubav, uvažavanje i toleranciju, ne samo u vlastitim domovima sa svojim najmilijim, nego i u široj zajednici”-piše u čestitci.


Kurban-bajram klanjan je i u džematima Medžlisa IZ Žepče, a centralna bajramska svečanost održana je u Ferhat – pašinoj džamiji u Žepču. „Braćo i sestre, u ovom velikom danu Kurban-bajrama, pozivam i sebe i vas da žrtvujemo svoju sebičnost, zavist, oholost, pohlepu, laž, klevetu, sumnju i međusobno nepovjerenje, kako bi smo se približili jedni drugima u zajedništvu vjere u Boga Jednoga, u ljubav, jer to je najbolje jamstvo-garancija da ćemo opstati na dunjaluku i da ćemo biti spašeni na ahiretu, budućem vječnom svijetu. Ne zaboravimo u svojim dovama, u ove blagdane, našu braću i sestre u Palestini, ali i u svim dijelovima ove planete gdje naša braća i sestre, potomci Ademovi preživljavaju ubistva, teror, glad i svaku vrstu nepravde“, poručio je, između ostalog, glavni imam MIZ-e Žepče, Džafer ef. Gračić.
Centralna bajramska svečanost na području Medžlisa IZ Kakanj održana je u Čaršijskoj džamiji, a bajram-namaz je predvodio glavni imam, mr. Zakir ef. Ljubović.
Bajram-namaz je klanjan i u drugim džematima širom Zeničko-dobojskog kantona. Važnost Kurban-bajrama ili Hadži-bajrama određuju ibadet žrtvovanja kurbana i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; kao i ibadet hadža, kada nekoliko miliona muslimana u određenim danima borave u Mekki.