Žrijeb kvalifikacionih grupa za Svjetsko prvenstvo, koje će 2022. godine biti održano u Kataru, obavljen je na Hallen stadionu u Cirihu. Reprezentacija Bosne i Hercegovine smještena je u grupu D sa selekcijama: Francuske, Ukrajine, Finske i Kazahstana.
Raspored utakmica „Zmajeva“: 24. mart 2021. godine: Finska – BiH, 31. mart: BiH – Francuska, 1. septembar: Francuska – BiH, 7. septembar: BiH – Kazahstan, 9. oktobar: Kazahstan – BiH, 12. oktobar: Ukrajina – BiH, 13. novembar: BiH – Finska, 16. novembar: BiH – Ukrajina.
Kvalifikacije će biti održane od marta do novembra 2021. godine. Deset pobjednika grupa obezbijedit će plasman direktno na Svjetsko prvenstvo, a deset drugoplasiranih timova će pokušati da se plasira kroz doigravanje koje je na programu u martu 2022. godine.
– S obzirom na to da smo na žalost izgubili mjesto u toj trećoj jakosnoj grupi i pali u četvrtu, očekivali smo jednu tešku grupu kao što i jeste ova koju smo dobili. Imamo svjetske prvake i Francuska je sasvim sigurno najveći kandidat za prvo mjesto. Tu je i Ukrajina koja već godinama igra jako dobro, zatim Finska koju dosta dobro poznajemo. Još uvijek nekako osjećam gorčinu kad se sjetim poraza od njih, koji nam je na neki način i onemogućio da odemo na Euro. Sigurno da iz petog šešira isto tako nismo imali sreće s obzirom na to da je Kazahstan jedna od boljih reprezentacija u toj jakosnoj grupi -izjavio je kapiten naše reprezentacije, Edin Džeko i dodao da plasman na Svjetsko prvenstvo ipak nije nemoguć.
– Bez obzira na sve to mislim da smo posljednjih godina pokazali da smo mi najveći protivnik sami sebi. Kad mi ne dajemo maksimum tada teško možemo pobijediti ikoga, ali s druge strane ako svaki pojedinac u timu daje 100 posto od sebe i ako je organizaciju u i oko reprezentacije na nivou, smatram da onda možemo igrati sa svakim. Ozbiljnost, odgovornost i zalaganje, mislim da je to najviše nedostajalo reprezentaciji. BiH ima dosta kvalitetnih igrača a posljednje utakmice su pokazale da smo dobili i neke mlade igrače i siguran sam da imamo kvalitet da se napravi nešto više nego što smo to uradili u posljednjem periodu. Da bismo se plasirali na još neko veliko takmičenje, ove tri stvari koje sam pomenuo moraju da budu na nivou u svakoj utakmici -kaže Džeko.