Rad na predstavi je zasigurno najintenzivniji od sveg mog dosadašnjeg rada u teatru


Premijerna izvedba predstave „Medeja“, u režiji Stevana Bodrože i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, planirana je za subotu, 27. januara, na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta. Euripidova tragedija priča je o osveti ljubomorne, izdane i povrijeđene žene Medeje nad onima koji su to zaslužili, i onima koji su joj se našli na putu. Prva premijerna izvedba predstave „Medeja“ bila je izvedena 13. januara 1983. godine u tadašnjem Narodnom pozorištu Zenica. Bila je to 404. premijerna izvedba čiju je režiju potpisao Zoran Ristović.
Zahtjevan rad
Ekipa Naše riječi je imala privilegiju da nedavno bude prisutna na jednoj od proba te potom i razgovara s glumicom Lanom Delić koja tumači naslovnu ulogu.
– Rad na predstavi Medeja je zasigurno najintenzivniji od sveg mog dosadašnjeg rada u teatru, ništa manje nisam ni očekivala kad je u pitanju postavka jednog ovako zahtjevnog djela. Probe su teške, razarajuće ali vrlo kreativne. Obrađivati takvu temu kroz smijeh i lepršavost, mislim da nije niti moguće -kaže Delić te dodaje da je vrlo zadovoljno s tim koliko je i kakvog posla već urađeno do sad.
– U ovog fazi rada postavljena je vrlo jaka konstrukcija u koju sad trebam još dublje zaroniti kako bih uspjela opravdati zlodjela kakve čini lik kojeg igram. Na moju veliku radost, predstava je postavljena u formi psihološke drame što nas, nekako, vraća na osnove glume iz glumačkog zanata. Vraćamo se kopanju po odnosima, po zadacima, glagolima, htijenjima i ostalim školskim postavkama od kojih proteklih godina, čini mi se, nemamo mnogo prilike jer se akcenat stavlja na modernije čitanje, moderniju postavku i promišljanje dramskog teksta -kaže Delić a potom ističe da je jako sretna jer je Medeja ispunjenje njene životne želje.

Ostatak pročitajte u printanom izdanju