Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo boravio je, u petak, u službenoj posjeti Zeničko-dobojskom kantonu gdje se sastao sa premijerom Nezirom Pivićem i ministrima u Vladi te predsjedavajućim Skupštine Ćazimom Huskićem, a što je, ujedno, i prva zvanična posjeta novoj Vladi ZDK.
Podrška Vladi ZDK
Potpredsjednik Lendo je čestitao imenovanje premijeru Piviću i ministrima, podržavši opredjeljenje Vlade ZDK da bude od koristi za sve građane i, istovremeno, vodi računa o ravnomjernom razvoju svih gradova i općina.
„Građani ovog kantona očekuju od ove, nove-stare, Vlade, na čelu sa premijerom, procese koje su započeti, odnosno nove procese. To građani očekuju, kao i načelnici i gradonačelnici. Posebno mi je drago to što sam čuo od premijera, kako i na koji način će usmjeravati i voditi Vladu, a to je da ona, zaista, bude od koristi za sve građane ovog kantona, da bude koordinator, kako u okviru Vlade, tako i s premijerom FBiH, ali istovremeno voditi računa o ravnomjernom razvoju svih naših lokalnih zajednica“, rekao je Lendo.

-Posebno mi je drago to što sam čuo od premijera, kako i na koji način će usmjeravati i voditi Vladu, a to je da ona, zaista, bude od koristi za sve građane ovog kantona, da bude koordinator, kako u okviru Vlade, tako i s premijerom FBiH, ali istovremeno voditi računa o ravnomjernom razvoju svih naših lokalnih zajednica“, rekao je Lendo.

Kao jedan od potpredsjednika, istakao je da će nastojati da Vladi ZDK bude podrška, posebno u okviru koordinacijskog dijela sa Vladom Federacije, u smislu da ono što slijeduje ovaj kanton građanima bude i preraspoređeno. „Politike i u ovom kantonu i na nivou države BiH je previše i u tom dijelu, iz razgovora sa premijerom i Vladom, posebno mi je drago da sam uočio da će oni da se prihvate posla i prave prioritete i da se okrenu građanima, institucijama, školstvu, zdravstvu, privredi… Ima problema koje treba rješavati. Siguran sam, s obzirom na to da su iskusni, mladi, puni znanja i htijenja, da će istrajati u tom dijelu i da će građani to prepoznati i biti zadovoljni sa njihovom vođenjem određenim procesima“, istakao je potpredsjednik Lendo.
Rad u intesesu svih lokalnih zajednica

Delegacija posjetila firmu Arel

Premijer Pivić se zahvalio na posjeti potpredsjedniku Lendi, kojeg su, kako je kazao nakon sastanka, upoznali s aktivnostima i prioritetima rada Vlade.
„Upoznali smo potpredsjednika sa našim aktivnostima, kao i sa našim prioritetima rada i onim što trenutno radimo. Najavili smo i da naredne sedmice očekujemo usvajanje Prijedloga Budžeta na sjednici Vlade ZDK, kako bi uspjeli, do 31. decembra, usvojiti Budžet. Bez obzira što smo, faktički, došli prije 15-ak dana, želimo da Budžet bude maksimalno operativan i na usluzi svim građanima ZDK, kako bi poboljšali standarde naših građana“, rekao je premijer Pivić.
Čestitali su potpredsjedniku Lendi na istrajnosti u odbrani demokratije i vladavine prava i principa zakonitosti. „Jer, bez obzira na to što smo imali priliku da svjedočimo jednoj suspenziji Ustava FBiH na jedan dan, kako bi se uspostavila nova Vlada Federacije, potpredsjednik Lendo je, bez obzira na sve pritiske, izdržao i nije htio da popusti svim tim pritiscima“, dodao je premijer Pivić, ističući da su potpredsjednika Lendu zamolili da, u budućem djelovanju, vodi računa o ravnomjernoj raspodjeli prihoda po svim kantonima i da, bez obzira kakav je politički sastav vlada, to ne bude prepreka jednoj pravednijoj raspodjeli prihoda.
„Mi smo svjedočili da su dugo godina Zeničko-dobojski, ali i drugi kantoni, bili neopravdano zanemareni iz razloga što nisu dobivali onu podjelu prihoda kakvoj su, praktično, doprinosili punjenju tog budžeta. Imali smo jednu takvu izmjenu, koja je djelimično popravljena i smatramo da se i u budućnosti treba kretati u tom pravcu i da svi građani FBiH, gdje god da žive, treba da crpe jednaka prava. Mi, kao Zeničko-dobojski kanton, ćemo raditi u intesesu svih općina na području ZDK, bez obzira iz koje političke partije je načelnik ili gradonačelnik i to nas neće interesirati, nego će nas interesirati, sigurno, samo građani ZDK koji će biti na prvom mjestu. Isto očekujemo i od Vlade FBiH i očekujemo konkretne aktivnosti i podršku kantonima, a mi ćemo unutar svojih ovlaštenja i djelovanja nastojati da budemo što pravedniji u našem postupanju“, rekao je premijer Pivić.


PROJEKAT PODRŽAVA VLADA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA