Posljedice pandemije koronavirusa odrazile su se i na kulturnu i umjetničku djelatnost. Ipak, kreativnosti ni u ovim izazovnim vremenima ne nedostaje, a mnogi umjetnici nastoje publici ponuditi što kvalitetniji sadržaj, vrlo često crpeći inspiraciju iz novonastale situacije i brojnih stanja koje je prouzrokovala.
Na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica (BNP) a potom i sarajevskog CKM-a odigrane su premijerne izvedbe predstave „Mladi u doba korone“, čiju režiju potpisuje Lana Delić.
Ova predstava je koprodukcijski projekt Studio Teatra i BNP-a, a realizovana je uz podršku Instituta za razvoj mladih Kult. “Mladi u doba korone“ otvoreno govori o psiho-fizičkom i socijalnom stanju građana u vrijeme pandemije COVID-19, te na specifičan, tragičan i duhovit način analizira i pozitivne i negativne aspekte izolacije, s posebnim osvrtom na mlade ljude.
– Htjela sam iskoristiti ovu priliku da pogledam predstavu iz druge vizure što mi je jako pomoglo u glumačkom svijetu. Vidjela sam koje to stvari režiser ne može da vidi a s kojima se glumac bori na sceni. Neke naše probe su bile vrlo brutalne, gdje oni možda nisu ni razumjeli i ljutili se na mene. Pronalazila sam načine da ih razbjesnim ili oraspoložim kako bih izvukla emociju koju bih kasnije mogla iskoristiti na sceni. Ovaj proces je bio jako uspješan za sve nas -rekla je Delić te dodala da predstava na kraju izgleda vrlo profesionalno.
Također, osim predstave, a u okviru projekta “Mladi u doba korone – Mladi kreativci za svoju generaciju“, organizovane su i panel diskusije na istu temu na kojima su akteri govorili o procesu nastanka predstave ali i ličnom iskustvu u vrijeme pandemije.
– Iza mene je više od 40 profesionalnih predstava a ovo je jedan od najtežih procesa koji smo imali. Nevjerovatno je kako su ovi mladi glumci iznijeli svoje zadatke. Iskreno moram da kažem da nisam očekivao da predstava bude na ovako visokom nivou. Zanimljivo je da smo prvi u BiH napravili predstavu koja tematizira pandemiju -izjavio je producent predstave i direktor Studio Teatra, Nusmir Muharemović.
U predstavi igraju: Hena Husić, Danko Damjanović, Lea Zećević, Ajla Smajić, Elma Hasanspahić, Ajna Kadrić, Sven Zrnić, Ibrahim Tatar, Tarik Lemeš i Merima Medžić.
Autor teksta, Mirza Begović, dodao je kako je bilo zadovoljstvo raditi s ovom ekipom.
– Rad na cijelom predstavi je bio zahtjevan jer smo govorili svoje priče. Morali smo pronaći emocije da ispričamo publici kako smo prošli koronu, period u kojem smo sve vrijeme bili zatvoreni. Pokazati da je ipak bilo i pozitivnih stvari iz kojih se može izvući neka pouka -kaže Zećević.
Tatar je na probe svakodnevno dolazio iz Vareša, po nekad koristeći i tri prijevozna sredstva, ali nije odustajao. – Posebna mi je čast što sam jedini u glumačkoj ekipi koji nije iz Zenice. Moram se zahvaliti svima iz tima koji su mi pružili priliku da se dokažem. Fenomenalno je da sam imao priliku da radim s ljudima poput Lane i Nusmira, i svih ostalih. Imam osjećaj da nas sve tek čeka nešto veliko -rekao je Tatar.