Kolektivni ugovori o izmjeni i dopuni Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u djelatnosti doktora medicine i stomatologije te Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u zdravstvu na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) potpisani su u srijedu u sjedištu Vlade ZDK-a.
Povećanje satnice
Kako je saopćila Press služba, kolektivne ugovore su potpisali ministrica za zdravstvo ZDK-a dr. Tanja Radoš Kosić te čelnici zdravstvenih sindikata – predsjednik Samostalnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije ZDK dr. Elvis Cikotić i predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu u Federaciji Bosne i Hercegovine, Kantonalni odbor ZDK Zaim Begić, a u prisustvu premijerke Amre Mehmedić, direktorice Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a Almire Kapidžić Baručija, direktora Kantonalne bolnice Zenica dr. Tarika Zulovića te člana Pregovaračkog tima Vlade ZDK-a Harisa Hrgića.
Kvalitetan dijalog
Kolektivni ugovori predviđaju povećanje satnice za oko 700 ljekara i 3.300 radnika u zdravstvu sa 2,90 KM na 3,10 KM, a primjenjivat će se od 01.11.2023. do 30.04.2024. godine.
“Smatram da smo vodili vrlo kvalitetan dijalog i raduje me činjenica da smo zajedničkim naporima uspjeli povećati plaće doktorima i ostalim zdravstvenim radnicima. Ovim izmjenama i dopunama kolektivnih ugovora pokazali smo da cijenimo njihov rad i njihovu predanost. Nadam se da će ovo biti motivacija za sve zdravstvene radnike da pruže još bolje zdravstvene usluge našim pacijentima”, rekla je ministrica Radoš Kosić.
Zadovoljstvo sindikata
Predstavnici zdravstvenih sindikata izrazili su zadovoljstvo ishodom pregovora i zaključivanjem novih kolektivnih ugovora, koji donose poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih.
“Vjerujem da će potpisivanje Kolektivnog ugovora dovesti do poboljšanja uslova života zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama i njihovim porodicama. To će svakako popraviti atmosferu među zaposlenim, a siguran sam da će se pozitivno odraziti na radni proces i kvalitet zdravstvene usluge”, rekao je dr. Cikotić.
Neophodan rebalans
Premijerka Amra Mehmedić je također izrazila zadovoljstvo zbog zaključivanja novih kolektivnih ugovora, rekavši kako je poboljšanje stanja u sektoru zdravstva jedan od ključnih prioriteta ove vlade, kako u smislu izgradnje infrastrukture i nabavke opreme, tako i unapređenju položaja zdravstvenih radnika.
“Važno je da povećanje plata neće ugroziti funkcionisanje zdravstvenih ustanova, tako da očekujemo da Skupština hitno usvoji rebalans Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK kako bi se stvorili uslovi za primjenu kolektivnih ugovora od 1. novembra”, rekla je premijerka Mehmedić.


PROJEKAT PODRŽAVA VLADA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA