Ilustracija

Međunarodni dan dječije knjige obilježava se 2. aprila svake godine, a cilj obilježavanja jeste ukazati na važnost dječije književnosti i ljubavi prema čitanju. Ovaj datum je izabran na sam rođendan Hansa Christiana Andersena, najpoznatijeg pisca bajki. Knjige su, sigurno je, veoma važne za djecu u njihovom odrastanju, a ljubav prema čitanju treba razvijati od najranije dobi.
Stvoriti djeci naviku čitanja
Najvjerniji čitatelji u JU Opća biblioteka Žepče su, ističu iz Biblioteke, ustvari djeca od predškolske do srednjoškolske dobi. „Uz čitanje svoje obvezne literature, često posežu i za lakim štivom kojim si ispunjavaju svoje slobodno vrijeme. Česti su korisnici naše čitaonice gdje provode svoje slobodno vrijeme učeći, odrađujući svoje školske zadatke, ali i čitajući samo za svoj užitak“, kažu iz žepačke Biblioteke.
Svake godine se trude, kroz različite aktivnosti, djeci približiti knjigu i sve ono lijepo što dolazi uz čitanje. „Raznim projektima koji uključuju radionice, posjete vrtićima, interaktivna predavanja koja organiziramo za djecu osnovnoškolske i srednjoškolske dobi, želimo djeci stvoriti naviku čitanja koju će nastaviti razvijati. Također će i na taj način stvoriti naviku korištenja svih usluga koje jedna biblioteka nudi. Izuzetno nam zadovoljstvo predstavlja kada nakon odrađene radionice ili predavanja vidimo koliko djece je postalo novim članom naše Ustanove, što nam iznova potvrđuje da s djecom treba raditi, uvažavati ih te uključivati u različite aktivnosti. Najtraženiji naslov, ako izuzmemo obveznu lektiru, je naravno „Harry Potter“, nadalje su to „Moja prva enciklopedija“, „101 klasična bajka“, a u posljednje vrijeme jedan od čitanijih naslova je „Dnevnik jednog smotanka““, kažu iz Opće biblioteke Žepče.
Djeca u Kaknju čitaju, ali …
Kako nam je kazao Senad N. Čišija, direktor JU Gradska biblioteka Kakanj, i djeca u Kaknju čitaju, ali je evidentan pad interesa za knjigu. Ukupan broj korisnika na Dječijem odjeljenju koji su upisani je 751, dok je broj djece koja koriste usluge Biblioteke, odnosno broj podignutih knjiga iz Biblioteke u februaru bio 481. U istom periodu prošle godine taj broj je bio 470, a u 2022. godini 505.
„Ako uzmemo u obzir broj djece koja pohađaju osnovnu školu u Kaknju, njih oko 3.400 i broj knjiga podignutih iz biblioteke za jedan mjesec, proizilazi da svako sedmo dijete u Kaknju koristi usluge Biblioteke. Broj je nešto veći ako se uzme u obzir samo gradsko jezgro Kaknja. Mi nismo zadovoljni brojem djece koja koriste naše usluge. Važno je reći da roditelji ne bi trebali biti zadovoljni, ipak se radi o budućnosti njihove djece“, kaže Čišija.
Djeca, kaže Čišija, čitaju nove stvari koje im ponude: „Dnevnik jednog smotanka“, stripove koje nabavljaju, knjige iz Diznijeve kolekcije, ali ima i onih izbirljivijih koji traže romane, dječiju psihologiju… Biblioteka vodi računa i o nabavci knjiga za djecu. Prošle, 2023. godine, nabavili su 230 novih naslova. „Pored toga, Biblioteka iz godine u godinu realizira nekoliko projekata kojim podstiče mlade i djecu na čitanje. Naša Razredna biblioteka instalirana je u svim osnovnim školama, koja broji oko 400 primjeraka. Teen biblioteka promiče knjige na način da i djeca sudjeluju, čitaju knjige i razgovaraju o njima. Prošle godine smo realizirali Dječiji okrugli sto na temu prijateljstvo i maloljetničko nasilje na kojem su djeca nakon čitanja knjige Boje drugarstva raspravljala o toj temi. Svake godine u škole dovodimo pisce za djecu i djeca dolaze na naše programe u povodu Dana dječije knjjige, Dana pripovijedanja, Dana Općine Kakanj, Dana državnosti BiH… Sarađujemo sa profesoricama i profesorima razredne nastave dajući im prijedloge i, naravno, prihvatajući njihove o mogućim projektima popularizacije knjige“, kaže Čišija.