Samija Krasnić (prva sdesna) sa Fancy timom

Već punih 12 godina, „Fancy“, frizerski salon u srcu Zenice, pruža vrhunsku uslugu svojim klijentima. Ali, za osnivače ovog salona, to je mnogo više od običnog posla – to je strast i predanost frizerstvu koja ih pokreće iz dana u dan. “Odlučili smo se za ovaj posao jer jednostavno volimo frizerstvo i cijenimo mogućnost da dijelimo svoje znanje s drugima, a naravno i da učimo od drugih. To je ono što čini frizerstvo tako čudesnim zanatom”, ističe Samija Krasnić, vlasnica Frizerskog salona „Fancy“.
Mnogo obaveza i odgovornosti
Za ženu, kaže, upravljanje frizerskim salonom predstavlja veliki izazov, posebno uz sve privatne obaveze koje su uvijek prisutne. „Ipak, rad u onome što volite može biti vjetar u leđa. Biti poduzetnik u našem društvu nosi sa sobom mnogo obaveza i odgovornosti ali, u tim trenucima, naša ljubav prema zanatu nam pomaže da prevaziđemo sve prepreke“, kaže Krasnić.
U srcu „Fancy“ frizerskog salona je timski rad. Zajedništvo i podrška unutar tima ključni su za uspjeh i zadovoljstvo klijenata. „U „Fancy“ salonu, ljepota nije samo u izgledu, već i u osjećaju zajedništva i podrške koji se osjeća čim zakoračite u naš salon“, poručuje Krasnić.
Biti dobar frizer znači biti umjetnik. Pored neizostavnog talenta, ističe Krasnić, podjednako je važan i kontinuirani napredak, ambicija i stalno usavršavanje. „Trendovi u frizerstvu se neprestano mijenjaju, stoga je bitno biti u toku s modom i novim tehnikama. Nije dovoljno samo dobro rezati kosu. Biti dobar frizer znači biti dobar psiholog. Ovo pravilo važi za sve profesije koje uključuju rad s ljudima. Fancy frizerski salon trudi se konstantno ulagati u edukaciju svog tima jer svaki frizerski salon treba da posjeduje nekoliko ključnih elemenata: edukovani stručni tim, odličnu liniju proizvoda za rad, izvrsnu organizaciju vremena te pozitivnu energiju“, objašnjava Krasnić.
Žene bi trebale imati veću podršku
Iako broj žena poduzetnica u našem društvu još uvijek nije na optimalnoj razini, ovaj frizerski salon se ponosi time što doprinosi promjeni. „Mlade žene bi trebale imati veću podršku i koristi od sve većeg naglaska na poduzetništvo kao ključnoj vještini koja se uči u školama i na fakultetima. Brže i intenzivnije uključivanje žena u menadžment donosi neophodnu raznolikost pristupa i stilova menadžmenta, što povećava fleksibilnost i promjene u društvu. Također, aktivno sudjelujemo u brojnim humanitarnim akcijama, pokazujući da je biti frizer više od običnog zanimanja – to je prilika da se doprinese zajednici i okolini“, kaže Krasnić.