Već sada je izvjesno da će ovogodišnji urod pšenice u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) znatno podbaciti i da poljoprivrednicima obilne kiše u proljetnom periodu nisu pogodovale, izjavio je Vinko Marić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK.
Umanjen prinos
Marić je u žepačkim poljima, u vrijeme dok je trajala žetva pšenice, posjetio Niku Kresića iz Lupoglava kod Žepča i lično se uvjerio da je prinos pšenice uveliko umanjen.
“Na primjeru Poljoprivredno stočarskog gazdinstva „Bado“ uvjerio sam se da obilna kiša nije pogodovala kulturi pšenice. Urod bi mogao biti umanjen i za pedeset procenata jer je velika vlaga pogodovala klijanju trave koja je prepolovila urod pšenice”, rekao je Marić.
Trošak veći od dobiti
Poljoprivrednik Niko Kresić zasijao je 180 dunuma pšenice i 40 dunuma kukuruza, ali strahuje da se investicija neće isplatiti i da bi ovogodišnji troškovi sjemena, zaštite i đubriva mogli biti veći od krajnje dobiti.
“Klima nije pogodovala a u vrijeme najboljeg prinosa uberem i 550 kilograma pšenice na 1.000 metara kvadratnih. Ove godine sam daleko od toga”, tvrdi Kresić.
Obećao pomoć
Ministar Vinko Marić je obećao da će kantonalno ministarstvo učiniti sve da pomogne poljoprivrednicima i da će u saradnji sa resornim ministarstvom Federacije BiH pokrenuti projekte nabavke poljoprivredne mehanizacije i drugih olakšica za poljoprivrednike.


PROJEKAT PODRŽAVA VLADA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA