Udruženje „Baton“ Zenica je, povodom obilježavanja 30 godina od početka agresije na Republiku Bosni i Hercegovinu, protekle sedmice organizovalo edukativnu tribinu pod nazivom „Maglaj-grad heroj, sjećanja na ljude i događaje“. Na tribini su govorili Maglajlije i bivši pripadnici Armije R BiH prof.dr. Mirsad Hasanić i mr.sc. Nedžad Ahmetbegović dok je moderator bio doktor historijskih nauka i predsjednik Udruženja „Baton“ Zenica Amir Ismić.
„Nakon ljetne pauze ponovo počinjemo sa našim muhabetima. Nedavno smo posjetili Maglaj i tom prilikom smo obišli ratišta i spomen-sobe u Maglaju, a sada smo u Zenici organizovali tribinu na kojoj ćemo govoriti o tome kako je herojski grad Maglaj opstao kao i o ulozi i zaslugama Zeničana u odbrani Maglaja“, kaže Ismić.
Posjetioci su imali priliku čuti potresna svjedočanstva o nastanku agresije, o naporima i herojskoj odbrani kako bi se spasio Maglaj koji je bio u potpunoj blokadi od 24. juna 1993. godine do 19. marta 1994. godine kao i o nedaćama koje su zadesile sve Maglajlije.