Među 341volontera i volonterki omladinskih banaka u BiH, koji su u 2021. godini svojim trudom, radom i zalaganjem pokazali da su aktivno radili na poboljšanju u lokalnim zajednicama, u deset najboljih, po drugi put, je i Ermin Mandžuka, koordinator Omladinske banke Zenica. Student je Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, a angažman u Omladinskoj banci Zenica počeo je u januaru 2020. godine.
Prepoznat trud, rad i angažman
„Rad i angažman u Omladinskoj banci za mene predstavlja jednu pozitivnu priču i priliku za unapređivanje vlastitih vještina i kompetencija. Sretan sam kada mogu na bilo koji način pomoći mladima u svom gradu pa i samoj BiH, jer zaista kroz taj rad vidim da su mladi zaista aktivni i da nisu dio pasivnog nego aktivnog društva“, kaže Mandžuka. Drugu godinu zaredom izabran je u top deset najboljih volontera u BiH, u sklopu programa Omladinskih banaka BiH, te mu, kako kaže, ovo priznanje predstavlja nešto zaista vrijedno i veliko. „Lijepo je kada se vaš trud, rad i angažman prepozna i bude cijenjen. Nadam se da ću i u budućnosti imati priliku pomagati mladima u BiH i svakako imati priliku da radim na vlastitom usavršavanju“, ističe Mandžuka.
Podrška mladima
Pored njega, još devet mladih i ambicioznih ljudi čine Odbor Omladinske banke Zenica. Zahvaljujući uspješnoj saradnji sa Gradskom upravom Grada Zenica podržali su mnoge mlade ljude u kreiranju društveno korisnih projekata. „Svaki projekat je specifičan na svoj način i svaki od njih doprinosi razvoju lokalne zajednice na poseban način. Obzirom da studiram Opću medicinu, posebno mi bude drago kada kolege apliciraju sa nekim projektima koji se tiču edukacije i samog unapređenja zdravlja. Obzirom da obnašam i funkciju koordinatora Mreže/savjeta vijeća učenika BiH budem veoma ponosan kada vidim da su srednjoškolci također aktivni i da se trude i apliciraju sa projektima te na taj način unapređuju svoje škole i sam obrazovni proces koji je od velike važnosti“, kaže Mandžuka poručujući mladima da volonterizmom ne samo da pomažu drugim ljudima nego pomažu i sebi jer je to put ka dodatnom usavršavanju. „Savjetujem sve mlade da budu aktivni te da i dalje pokazuju da su mladi resurs, a ne problem kojeg treba rješavati“, poručio je Mandžuka.