Novoosnovana nevladina organizacija Savez asocijacija austrijsko-bosanskohercegovačkog društva “Gemeinsam/Zajedno” iz Beča povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, priredila je bogat kulturno-umjetnički i muzički program za sve Bosance i Hercegovce koji žive u Beču.
Djelovanje na području cijele Austrije


Nevladina organizacija Savez asocijacija austrijsko-bosanskohercegovačkog društva “Gemeinsam/Zajedno” vodi dobro formiran tim, na čelu sa predsjednikom Ragibom Delićem i njegovim zamjenikom Mugdimom Ćatićem. Sekretar Saveza je Mensur Hublić dok je blagajnik Erzin Milunkić sa svojim pomoćnikom Suadom Butkovićem. Koordinator u Linzu je Edin Behrić.


Nevladina organizacija Savez asocijacija austrijsko-bosanskohercegovačkog društva “Gemeinsam/Zajedno” djelovat će na području cijele Austrije. Vodi je dobro formiran tim, na čelu sa predsjednikom Ragibom Delićem i njegovim zamjenikom Mugdimom Ćatićem. Sekretar Saveza je Mensur Hublić dok je blagajnik Erzin Milunkić sa svojim pomoćnikom Suadom Butkovićem. Koordinator u Linzu je Edin Behrić.
“Ovaj novoosnovani Savez ima široku lepezu aktivnosti, te će djelovati kroz pet sektora. Naš plan je da obuhvatimo sve pokrajine u Austriji kako bismo radili na povezivanju tamošnjih klubova ili udruženja/udruga kroz osnivanje tzv. pokrajinsko-zemaljskih podsaveza. Želimo biti most povezivanja svih naroda i nacija između Austrije i Bosne i Hercegovine. Tačnije, želimo da svakodnevno prezentiramo i dokazujemo svoj identitet prijateljskim porukama u svim oblastima kulture, stvaralaštva, umjetnosti, muzike, nauke, sporta,…Ali najvažnije, želimo biti važan faktor koji će donositi nove pozitivne promjene te oslanjati se na historijsko naslijeđe kako bi se izborili za bolji status bosanskohercegovačkih građana koji žive i rade u prijateljskoj državi Austriji te u ostalim europskim zemljama”, ističe predsjednik Saveza Ragib Delić.


Tradicionalna manifestacija u Beču održana je povodom obilježavanja Dana državnosti BiH, te je okupila više stotina bh. građana. Program je vodio Enver Šadinlija, dok su prisutne goste zabavljali: KUD “Behar”, Selma Bajrami, Nihad Alibegović, Bekim Demiri i Lela Hafa Aljukić.


Predstavnici Saveza će u narednom periodu nastojati realizovati niz aktivnosti kako bi bosanskohercegovačka dijaspora imala mogućnost osjetiti ljepotu zavičajnog druženja u Beču.
“Razmišljamo i o izgradnji nove zgrade, tzv. “bosanske kuće” sa tradicionalnim stilom koja će imati prateći ambijent: buffet-kafanu, biblioteku kao i prodavnicu suvenira”, poručio je Delić.
Bogat program manifestacije

U odlično pripremljenom kulturno-umjetničkom i muzičkom programu, povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, uživalo je više stotina posjetilaca. Ovaj tradicionalni program vodio je Enver Šadinlija iz Sarajeva.
Program je počeo intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, nakon čega je nastupilo Kulturno-umjetničko društvo “Behar”, pod rukovodstvom predsjednika Kemala Bogaljevića iz Beča, koje je svojim igrama oduševilo prisutne goste.
“Realizaciji ovog okupljanja i sadržajnog kulturno-umjetničkog programa su vidno doprinijeli ovdašnji biznismeni, prijatelji, partneri i sponzori kojima se srdačno zahvaljujemo. Našu tradicionalnu manifestaciju posjetio je i izaslanik ambasade Republike Srbije Vladislav Vukotić, te predstavnici medija dok se iz bosanskohercegovačke ambasade nije niko pojavio, iako su bili pozvani”, kaže Delić.


“Manifestacija je uspješno održana, a već se razmišlja o manifestaciji koja će biti održana naredne godine, u povodu obilježavanja Dana nezavisnosti BiH. Do održavanja te manifestacije biće održan turnir u malom nogometu, na brodu i na plavom Dunavu u Beču”, kaže Ragib Delić, predsjednik Saveza.


U nastavku programa, nakon upriličene večere, nastupala je Selma Bajrami koja je svojim poznatim pjesmama posjetioce ove manifestacije podigla na noge, a nakon nje i Nihad Alibegović. Osim njih, posjetioce su zabavljali i Bekim Demiri kao i Lela Hafa Aljukić, uz pratnju orkestra Vlade tzv. “doktora harmonike”.
“Igralo se i pjevalo sve do zore. Veselje je začinila velika torta, napravljena u čast 25. novembra, Dana državnosti BiH, koja je ručno rađena i posebno dekorisana za učesnike programa koji su nastupali ovu večer. Manifestacija je uspješno održana, a već se razmišlja o manifestaciji koja će biti održana naredne godine, u povodu obilježavanja Dana nezavisnosti BiH. Do održavanja te manifestacije biće održan turnir u malom nogometu, na brodu i na plavom Dunavu u Beču”, kaže Delić.