U povodu 10. septembra Dana oslobođenja Vozuće, u ovom mjestu organiziran je svečani program na koji su se odazvali predstavnici gradske vlasti, branilačkih udruženja, porodica šehida i poginulih boraca te mještani.
Prigodnim riječima i sadržajnim programom evocirane su uspomene na ratne 1992.-1995. godine, a posebno na borce koji su dali svoje živote u odbrani zavidovićke općine ali i šire teritorije ovog dijela BiH.
Ovom prilikom ministar za boračka pitanja u Vladi ZDK, Farudin Čolaković obratio se prisutnima, još jednom naglašavajući značaj oslobođenja ovog dijela domovine ratne 1995. godine.
Na poziv OO SDA Zavidovići, manifestaciji su se u povodu Dana oslobođenja Vozuće, odazvali predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona.
Na čelu sa premijerom ZDK Mirnesom Bašićem, delegacija u sastavu, predsjednik KO SDA Miralem Galijašević, ministri Spahija Kozlić, Nebojša Nikolić, Mirsad Hadžić, Fahrudin Čolaković, i Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj, obišla je nekoliko lokacija u Zavidovićima.
Delegacija je položila cvijeće na gradsko spomen obilježje, potom su obišli staru džamiju u mjestu Rujnica. Mještani Rujnice na čelu sa Šefikom Turkovićem, uz pomoć i podršku Erne Merdić Smailhodžić, predsjedavajuće GV Zavidovići i predsjednice Povjereništva OO SDA Zavidovići, te Mensura Sinanovića, obradovani su informacijom da je na sjednici Vlade Zeničko-dobojskog kantona donesena Odluka o sufinansiranju projekta „Restauracija nacionalnog spomenika Stara džamija u mjestu Rujnica“. Ovaj zaštićeni objekat u fazi je restauracije za šta je Vlada ZDK izdvojila preko 50 hiljada maraka.
Delegacija je obišla i Osnovnu školu Hajderoviće, gdje su također položili cvijeće na spomen obilježje Pašin Konak. Domaćini su kazali da se njihovi problemi prvenstveno tiču infrastrukture, vodosnabdijevanja, putne komunikacije i projekata rekonstrukcije škole i fiskulturne sale.
Premijer Bašić je izrazio punu podršku i opravdanost zahtijeva i potreba ove MZ, uz obećanje njihovog ispunjenja.