Na skromnoj svečanosti u kompaniji „Mann Hummel BA“ u Tešnju pušten u upotrebu novoizgrađeni logistički centar površine 5.000 metara kvadratnih u što je kompanija iz Njemačke investirala 8.2 miliona maraka. Na ovaj način oslobodit će se proizvodni prostori i stvoriti mogućnost za povećanje broja zaposlenih. Sa 420 uposleni i prometom od 25 miliona maraka 2005. godine kada je privatizirana, tešanjska fabrika filtera 2020. godinu je okončala sa 700 uposlenih i ukupnim prometom od blizu 80 miliona maraka. 97 posto proizvodnje plasira se na ino tržište. Za 15 godina njemački investitor je u fabriku uložio oko 50 miliona maraka. Samo u novoizgradjeni logistički centar, na 5.000 metara kvadratnih, više od osam miliona.
-Ova investicija za nas znači jedan slijedeći korak u razvoju kompanije. Želja nam je da širimo poslovanje ovdje u Tešnju. To svakako znači povećanje prometa, povećanje proizvodnje, ali i povećanje broja uposlenih-kaže generalni direktor kompanije Mahmut Galijašević.
Plan je da u narednih nekoliko godina ukupan promet dostigne 80 miliona eura, ali i da broj uposlenih dosegne hiljadu. Samo u prošloj godini tešanjska privreda je u 60 zemalja svijeta izvezla robe vrijedne 374 miliona maraka od čega oko 40 posto na tržište Njemačke.
-Prisustvo njemačkih kompanija i njemačkih investicija na ovom prostoru podiže ukupne standarde poslovanja, podiže etičke norme u poslovanju na ovim prostorima pa i u odnosu prema zaposlenim u tim kompanijama-ističe tešanjski načelnik Suad Huskić.
Investicije u BiH bi, kada bi se odgovorni u vlasti prihvatili posla, čulo se u Tešnju, mogle biti mnogo veće.
-BiH kao lokacija za poslovanje je veoma dobra što pokazuje i poslovanje Mann Hummela. Međutim, postoje određena poteškoća gdje bi, prije svih izdvojila birokratiju koja usporava postojeće i obeshrabruje nove investitore da ulažu u BiH-kazala je Michaela Paslick, rukovodilac Ekonomskog odjela pri Ambasadi SR Njemačke u BiH.
Uz birokratiju, kao osnovnu prepreku većim stranim investicijama u BiH, njemački investitori vide i u lošoj infrastrukturi, prije svega putnoj.