Visoko u brdima iznad sela Pojske, u zaseoku Jezero, resorni ministri Vinko Marić i Adnan Sirovica, sa gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem – odgovarali su na pitanja mještana Stranjana, Pojska i Vrselje, koja se nalaze na rubnim područjima Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).
Izgradnja puteva
Kako je saopćila Press služba, poljoprivrednike i stočare zanimalo je kako da ostvare gradske i kantonalne poticaje, a jedna od tema je bila i finansiranje boračko-invalidske populacije. Mještani su posebno bili zainteresovani za poboljšanje lokalne infrastrukture.
“Gradska vlast će nastaviti sa izgradnjom lokalnih puteva i to do najudaljenijih sela. Imamo mrežu puteva čija kilometraža je ravna udaljenosti od Zenice do Ljubljane i natrag. U saradnji sa ZDK betoniranih i asfaltiranih dionica će biti sve više”, rekao je Kasumović.
Poljoprivredna proizvodnja
Kasumović je pohvalio ministra Marića, napominjući da za njegov rad najviše pohvala stiže od Bošnjaka. “Ova sela su nekada proizvodili velike količine luka i mrkve. I danas su poznati po tome, a ovdje su mahune visoke kvalitete. Povećava se i stočarska proizvodnja, tako da ćemo kroz poticaje pratiti zahtjeve ovih mještana”, kazao je Marić.
Boračka prava
Ministar Sirovica obećao je da bivši borci neće biti zakinuti i da će resorno ministarstvo nastaviti sa projektima podrške za sufinansiranje liječenja i isplatama za egzistencijalnu naknadu.
“Današnji razgovor sa mještanima Stranjana, Pojska i Vrselja pokazuje da je potrebna sinergija vlasti sa svih nivoa, kako bi im olakšali život. U tom pravcu ćemo nastaviti”, zaključio je Sirovica.
Modifikovana vozila
Zanimljivost je da je iznenadna posjeta rejonu Jezera, realizovana modifikovanim vozilom koje je bez poteškoća savladalo uspone na nepristupačnim terenima iznad sela Pojske.


PROJEKAT PODRŽAVA VLADA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA