Nakon obilaska farmi u Visokom, Žepču, Zavidovićima i Maglaju, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Vinko Marić posjetio je deset farmera proizvođača mlijeka na području grada Zenice, saopćila je Press služba.
Otkupna cijena mlijeka
“Na licu mjesta, od vlasnika farmi sam saznao da otkupna cijena mlijeka varira, da se bore sa komplikovanom procedurom za podsticaje i da su suočeni sa neizvjesnom budućnošću. Iako se približavamo trećem mjesecu, oni još ne znaju da li će imati podršku za proljetnu sjetvu i koliko će ona iznositi”, kaže Marić.
Obećao je da će ministarstvo kojim rukovodi od otkupljivača mlijeka zatražiti detaljne kriterije za otkup mlijeka i pojašnjenje zbog čega se pojedinim proizvođačima mlijeko plaća 80 feninga po litru, a drugima 97 feninga za istu količinu – i to od iste mljekarske industrije.
Povećati podsticaje
“Uvjeren sam da možemo otkloniti nedoumice i smanjiti velike razlike u otkupnoj cijeni, a što se kantona tiče – podsticaje možemo samo povećavati. Očekujem da nam se u podršci pridruže i općine”, rekao je Marić, najavivši da će u narednom periodu posjetiti farmere i u drugim općinama Zeničko-dobojskog kantona.