Pravoslavni vjernici širom svijeta, pa tako i u Bosni i Hercegovini i regiji, su protekle nedjelje obilježili najveći vjerski praznik Vaskrs, koji simbolizuje uskrsnuće Isusa Hrista. Na jutarnjoj liturgiji u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Zenici okupilo se nekoliko desetina vjernika, a liturgiji je služio zenički paroh jerej Marko Maleš.
– Praznik vaskrsenja je za nas pravoslavne Hrišćane praznik nad praznicima i slavlje nad slavljima. To je centralna manifestacija i čitav godišnji krug praznika se vrti oko Vaskrsa, i u stvari dajemo toliki značaj vaskrsenju Hristovom da smo svaku nedjelju u crkvi posvetili vaskrsenju. Danas je sam praznik vaskrsenja a sljedeća 51 nedjelja u godini su ustvari Vaskrs u malom. To govori o važnosti ovog praznika. Mi ovdje u zeničkom hramu obilježavamo vaskrsenje Gospodnje svetom liturgijom koju služimo u šest sati ujutru. Vjernici poslije liturgije s osvećenim šarenim jajima idu kući i prenose blagoslov svojim ukućanima, porodici, prijateljima i svim ostalim -kazao je Maleš.
Jučer je (ponedjeljak, 17. april) u zeničkom Sokolskom domu (Staro pozorište) održan i tradicionalni Vaskršnji prijem u organizaciji SPKD Prosvjeta i SPC Zenica.
– Već 28. godina organizujemo Vaskršnji prijem i smatram da smo opravdali tradiciju. Naravno, i ovu godinu uz pomoć Gradske uprave Zenica -kazao je predsjednik Prosvjete, Boško Jefić.
Na prijemu su bile brojne zvanice iz javnog života Grada Zenice, Zeničko-dobojskog kantona, kao i predstavnici kulturnih društava te političkih stranaka.