Pregovarački tim koalicije koju predvodi Hrvatska demokratska zajednica Zeničko-dobojskog kantona u vezi s ulaskom u skupštinsku većinu sačinjavaju Mato Zovko, Josip Martić i Ivo Tadić.
– Poznati su naši zahtjevi koji su jednoglasno usaglašeni. Tražimo dva ministarstva koja inače po Zakonu o Vladi pripadaju hrvatskim pozicijama, te da oba buduća ministra predloži HDZ. To je osnovni zahtjev od kojeg se ne odustaje -kazao je Martić u izjavi za Našu riječ te na naš upit koja bi to bila ministarstva odgovorio da se do tog još nije došlo u pregovorima.
– Suština je da u Vladi ZDK budu dva ministra Hrvata koja ćemo mi predložiti. Ne pristajemo da nam se nudi jedno mjesto predstavnik hrvatskog a jedno mjesto predstavnik srpskog naroda -istakao je Martić te na upit koji je stav HDZ- u vezi s Demokratskom frontom u Vladi ZDK odgovorio da nemaju određen stav nego da samo traže dva već spomenuta ministarstva i da više niko ne povlači pitanje oko DF-a.
Ivo Tadić je u izjavi za Našu riječ potvrdio da je HDZ ZDK obavio neke razgovore s predstavnicima iz BHI KF-a, SDP-a, NiP i druge političke stranke iz većine u Skupštini ZDK-a ali ne i s Demokratskom frontom.
– Ponuđena nam je opcija po kojoj bi dobili jedno ministarstvo za predstavnike iz reda hrvatskog naroda. Naš stav je da tražimo da imamo dva ministarstva iz reda hrvatskog naroda sukladno Ustavu i sukladno Zakonu o Vladi ZDK i ukoliko se to ne ispoštuje mi vjerojatno nećemo biti dio vlasti -kazao je Tadić te na kraju dodao da HDZ ZDK nije uopće niti spreman da razgovara na temu da ponudi ministra iz reda srpskog ili bošnjačkog naroda.