Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Spahija Kozlić posjetio je u četvrtak Medicinsku školu Zenica gdje su prošle sedmice otpočeli radovi na utopljavanju zgrade vrijedni oko 670.000 KM.
Energetska efikasnost
Radovi se izvode u okviru projekta “Energetska efikasnost u BiH”, koji se finansira iz kredita Svjetske banke vrijednog 11 miliona KM, a predviđena je rekonstrukcija ukupno 30 obrazovnih objekata na području ovog kantona. Kozlić je naglasio da je ovo jedna od najvećih investicija Vlade ZDK-a prema osnovnim i srednjim školama te UNZE-u.
“Ove godine radimo rekonstrukciju 20 objekata, a iduće godine planirano je još deset škola. Izvođače je izabralo resorno federalno ministarstvo, a oni su u većem broju škola već ušli u radove. Očekujemo da će rekonstrukcija ovih 20 škola biti završena u januaru, odnosno februaru naredne godine”, rekao je ministar Kozlić.

Izgradnja zgrade Medicinskog fakulteta
Kozlić je potvrdio da je u narednoj fazi planirana izgradnja zgrade Medicinskog fakulteta. Naglasio je da će se zgrada graditi kroz javno-privatno partnerstvo te da je interes potencijalnog privatnog partnera da lokacija bude što bliže Kantonalnoj bolnici.
“Posljednji razgovori koje smo vodili idu u pravcu da bi ta lokacija mogla biti upravo ispod zgrade Medicinske škole. Očekujemo da će izmjenom Regulacionog plana grada Zenice taj prostor biti predviđen za zgradu Medicinskog fakulteta. Ukoliko se to desi veoma brzo ćemo krenuti u konkretizaciju pregovora sa potencijalnim partnerom kako bismo što prije započeli radove, a po mogućnosti već naredne godine”, rekao je Kozlić.

Škole i fakulteti
U Zenici će se rekonstruirati nekoliko osnovnih i srednjih škola te zgrade Filozofskog, Metalurško-tehnološkog i Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici.
U najvećem broju škola izvršit će se zamjena krovova, vanjske stolarije, fasada, rasvjetnih tijela, a po potrebi i kotlovnica za grijanje. To će, istakao je ministar Kozlić, pored boljih uslova za odvijanje nastavnog procesa, donijeti i značajne uštede u energentima.
Rok 120 dana
Direktorica Medicinske škole Zenica Nedžada Alispahić zahvalila je ministru Kozliću i Vladi ZDK-a što su prepoznali potrebe ove škole, izgrađene daleke 1959. godine, navodeći da bi prema ugovoru radovi trebali biti završeni za 120 dana. Utopljavanjem će se stvoriti mnogo bolji uslovi za boravak i rad 90 uposlenih i 710 učenika ove škole.