U okviru programa nagrađivanja najboljih učenika u Federaciji BiH, realiziranog u saradnji sa kantonalnim ministarstvima obrazovanja, koja su bila zadužena da nominiraju najbolje učenike osnovnih i srednjih škola sa područja svojih kantona, a prema kriterijima koje je utvrdilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, jednokratnom novčanom nagradom podržano je 26 učenika osnovnih i 27 učenika srednjih škola iz svih deset kantona Federacije BiH.
Uspješni na takmičenjima, u sportu…
Prema riječima Nadije Bandić, pomoćnice ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke, iz Zeničko-dobojskog kantona nagrađeno je šest učenika, tri iz osnovne i tri iz srednje škole, na osnovnu prijedloga Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK. „Nagrađeni su Osman Puščul (OŠ „Mula Mustafa Bašeskija” Donje Moštre, Visoko), koji je iskazao nadarenost iz matematike i informatike, te je na takmičenjima iz ovih oblasti postigao odlične rezultate, a ujedno je angažiran i u vannastavnim aktivnostima; Džan Habibija (OŠ „Miroslav Krleža” Zenica), učenik generacije i u OŠ „Miroslav Krleža” Zenica i u Muzičkoj školi koju je pohađao, te dobitnik mnogobrojnih nagrada na takmičenjima iz matematike i fizike. Učestvovao je i na mnogobrojnim revijama i takmičenjima kao talentirani gitarista, a osvojio je šest zlatnih medalja i dvije srebrene iz košarke i zlatni pehar iz tenisa; Fatima Buza (OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar” Dobrinje, Visoko), dobitnica mnogobrojnih nagrada na općinskim, kantonalnim i federalnim takmičenjima iz matematike i fizike, te pohvale za promoviranje Općine Visoko. Članica je literarne i horske sekcije, a trenirala je i odbojku. Na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK nagrađeni su sljedeći učenici srednje škole: Hanka Goralija (Gimnazija „Visoko” Visoko), dobitnica značajnih nagrada na Balkanskoj i Evropskoj juniorskoj olimpijadi iz informatike, a osvojila je i bronzanu medalju na Iranskoj geometrijskoj olimpijadi, 1. mjesto na kvalifikacijskom takmičenju iz matematike i učešće na izbornom za IMO/BMO; Ilma Valentić (Srednja muzička škola Zenica) je 2017. godine dobitnica prve nagradu na kantonalnom takmičenju, druge na federalnom, a na kantonalnom takmičenju 2018. godine osvojila je specijalnu nagradu. Na Internacionalnom takmičenju „Zlatne stepenice” 2018. godine, osvojila je drugu nagradu, a na Internacionalnom takmičenju „Franjo K.” 2019. godine, 3. nagradu. Na Sarajevo Southeast European Violin Competition dobila je priznanje za učešće i Edin Kohnić („Prva gimnazija” Zenica), učenik generacije u školskoj 2019/2020. godini i osvajač trećeg mjesta na kantonalnom takmičenju iz matematike 2016/2017. godine; učestvovao na federalnom takmičenju iz matematike i fizike, a dao je doprinos u realizaciji projekta „Danube interreg” (Kulturno-historijsko naslijeđe Prvog svjetskog rata u Bosni i Hercegovini), kao i Civitasovim projektima“, kazala nam je Bandić.
„Hrabro, sa znanjem, krenite naprijed!“
Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke nastavlja tradiciju dugu 14 godina, i ovim programom daje podstrek mladim ljudima da istraju na putu postizanja uspjeha i pomjeranja granica naučenog, afirmirajući znanje kao najtrajniju vrijednost. S obzirom na okolnosti, ove godine su, ističe Bandić, diplome za postignute rezultate u nastavnim i vannastavnim aktivnostima u školskoj 2019/20. godini i odluke o dodjeljenim sredstvima dostavljene na kućne adrese, odnosno adrese škola, uz pismo zahvalnosti i podrške, u kojem je, između ostalog, poručeno: „Dragi naši prvaci, najbolji u Federaciji BiH, hrabro, sa znanjem, krenite naprijed! Dopustite da vaše najjače oružje bude znanje i obrazovanje, da umjesto stisnute pesnice pružite ruku sa raširenim dlanom prema drugom čovjeku, da vjerujete u Bosnu i Hercegovinu. Čestitamo vam još jednom od srca, a posebne čestitke upućujemo vašim nastavnicima koji su znali prepoznati talenat i njegovati ga brižno i sa ljubavlju, i vašim roditeljima koji mogu biti ponosni što se formirate u dostojanstvene, poštene i obrazovane ljude. Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i dalje ostaje uz vas na tom putu…“.