U okviru Sajma, organizovane su i brojne panel diskusije, te predavanja i susreti privrednika. Tema centralne panel diskusije bila je „Globalna ekonomska kriza - uticaj na BIH i zemlje regiona“. Generalni pokrovitelj Sajma je Vijeće ministara BiH, a partneri Vlada FBiH, ZDK, Vanjsko-trgovinska komora BiH te Općina Tešanj.

Od 21. do 24. septembra, Tešanj je bio domaćin, 16. po redu, Međunarodnog sajma privrede, koji je okupio više od 300 izlagača iz Bosne i Hercegovine, zemalja regiona i šire. Riječ je o najvećem poslovnom sajmu u Bosni i Hercegovini koji je, nakon dvogodišnje pauze, ponovo otvorio vrata za poslovne subjekte BiH i regiona. Osim predstavljanja učesnika, dogovaranja saradnje i novih poslova, Sajam je bio i prilika da se nađu i pronađu rješenja za zajedničke probleme i poteškoće.

Detalj sa ceremonije svečanog otvaranja Sajma
Bašić

Nakon ceremonije svečanog otvaranja Sajma i prigodnih govora, presjecanjem vrpce, ovogodišnji Sajam su svečano otvorili: premijer Federacije BiH Fadil Novalić, premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda za BiH Andrew Jewell, ambasador Rumunije u BiH Anton Păcuret te Semir Kantić, predsjednik Udruženja privrednika “Biznis centar“ Jelah-Tešanj, koje je i organizator ovog sajma.
Jačanje ekonomije
„Sajam u Tešnju vratio se u svom punom kapacitetu. Ovakve smotre ekonomskog razvoja i projekata koje možemo ponuditi domaćim i stranim partnerima su izuzetno bitne za Bosnu i Hercegovinu i za otvaranje novih radnih mjesta. Privrednici iz Tešnja inače su najbolji i dokaz i pokazatelj da mi znamo i možemo, kada postinemo neophodnu političku stabilnost i volju da BiH napreduje. Zbog toga su ovakvi sajmovi važni“, kazao je, između ostalog, Zvizdić.

Svi izlagači i posjetioci Sajma su dobili besplatan primjerak Naše riječi

Premijer Novalić je iskazao zadovoljstvo što prisustvuje skupu čiji cilj je jačanje ekonomije i međunarodne saradnje, te istakao poduzetnički duh, naporan rad i inovativnost privrednika ovog kraja po kojima su prepoznati u cijelom svijetu.
„Sajam se vratio, ponovo, starim sjajem, u vrijeme kada imamo sve pozitivne ekonomske pokazatelje. Svjedoci smo da smo ovih dana, samo u sedam godina, udvostručili izvoz, koji je glavni moto rasta našeg bruto društvenog proizvoda. Najzaslužniji za to je, naravno, izvoz, poslije toga su zalužni 60.000 novouposlenih ljudi i zakoni koji su, poprilično, regulisali finansijske tokove u Federaciji BiH. Novi iskorak možemo učiniti putem izgradnje infrastrukture i energetske tranzicije, vodeći računa o problemu mladih i suzbijanju korupcije. U svakom slučaju, ovdje, u Tešnju, možete uživo vidjeti kako korača naša privreda. Vlada FBiH će uvijek biti na strani ekonomije, jer najbolja socijalna mjera jeste rast ekonomije“, kazao je premijer Novalić.
Ovogodišnji partner Sajma privrede u Tešnju bila je Rumunija.
„Ja, kao i Rumunija, smatramo da je ova jedan veoma bitan događaj. Želim naglasiti da je BiH važan trgovinski bilateralni partner Rumunije. Prije nego sam došao ovdje, pogledao sam podatke o našoj bilateralnoj razmjeni i mogu vam reći da je, u odnosu na prošlu godinu, došlo do porasta u bilateralnoj razmjeni od 40%“, rekao je ambasador Păcuret.
ZDK je kičma privrede FBiH i BiH
Premijer Bašić je istakao da je Tešanj svih 365 dana u godini ekonomsko i privredno središte a, zahvaljujući Sajmu, i glavna poslovna vijest ovih dana.
„Ovo je svojevrsna smotra postignuća privrede Tešnja i tešanjske regije, koja nas svaki dan iznova uči lekcijama kako se radi i razvija“, rekao je premijer Bašić. Naglasio je da je među izlagačima i određen broj firmi koje su koristile poticaje za jačanje konkurentnosti te da priča o programima poticaja u privredi počela prije gotovo dvije decenije.
„Posebno sam ponosan na naše programe poticaja od kojih su mnogi bili pionirski u Federaciji BiH. Programi su kroz godine doživljavali određene promjene, ali je cilj ostao isti – jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i obrta, te stvaranje ambijenta u lokalnim zajednicama za privlačenje investicija, otvaranje novih pogona i zapošljavanje. Naši poticaji daju rezultate, a uz mnogo rada i truda postali smo kičma privrede Federacije BiH i države BiH“, rekao je premijer ZDK, dodajući da je Zeničko-dobojski kanton lider u industrijskoj proizvodnji, izvozu, te da ima odličnu pokrivenost uvoza izvozom.
Ministar privrede Zlatko Jelić je kazao kako je razvoj gospodarstva jedna od ključnih politika Vlade ZDK, a što pokazuju i konkretnom podrškom otvaranju novih preduzeća, otvaranju radnih zona, regresiranjem kamata za kredite privredi… „Program poticaja

Jelić

Ministarstva za gospodarstvo za 2022. godinu težak je preko 4 miliona KM, a obuhvatio je 11 mjera. Od ovog iznosa, rebalansom smo osigurali dodatnih milion KM, koji smo najvećim dijelom usmjerili u razvoj poslovnih zona. Vlada i Ministarstvo gospodarstva razvijaju poslovne zone od 2009. godine, a ta podrška je posljednjih nekoliko godina mnogo izdašnija. Od 2009. do 2016. za poslovne zone je izdvojeno tri miliona KM, a od 2016. do današnjeg dana izdvojili smo šest miliona KM“, rekao je Jelić.
Među izlagačima su bile i Privredna komora Federacije BiH, te privredne komore ZDK i Tuzlanskog kantona.

Babić

“Sa zadovoljstvom ističem da ovaj sajam postaje sve veći i privlači sve više izlagača. To me zaista raduje. Ovo ukazuje na snagu Zeničko-dobojskog kantona, a onda i samog Tešnja kao centra privrede ovog kantona. Kompanije koje su ovdje, kao izlagači i prisutni gosti na otvaranju, dovoljno govore da Tešanj i Međunarodni sajam privrede postaju sve značajniji ne samo za Bosnu i Hercegovinu nego i za regiju, kazala nam je Diana Babić, predsjednica Privredne komore ZDK.
Tešanj – primjer drugima
Načelnik Općine Tešanj Suad Huskić je istakao da je ovaj sajam prilika da pokažemo bolju i uspješniju Bosnu i Hercegovinu, te bolji i uspješniji region.

Huskić

„Sajam privrede je prilika da pokažemo da znamo i možemo raditi i proizvoditi, da pohvalimo sve one koji vrijedno rade, svakog zaposlenika, radnika, kao i poslodavce, one koji su motor, one koji guraju ekonomiju ove općine. Općina Tešanj je općina u BiH sa najboljim poslovnim ambijentom, što smo i dokazivali svih ovih godina. Osim poslovnog ambijenta i ekonomskih rezultata, imamo vrlo snažne i dobre rezultate u javnom sektoru i mi smo općina koja ima najbrži i najekonomičniji javni servis, dakle najmanje uposlenih u administraciji. Trudili smo se, svih ovih godina, da budemo konkurenti općinama i gradovima u BiH i regiji, a Sajam privrede je prilika da to pokazujemo na različite načine. Ohrabreni smo investicijama Vlade FBiH i pripremama za gradnju Koridora 5c u Tešnju i investicijama Elektroprijenosa. Vjerujemo da su ovo snažni podsticaju da ekonomija Općine Tešanj i regije bude još uspješnija u narednom periodu“, rekao je načelnik Huskić.
U ime organizatora Sajma, posjetiocima, ali i izlagačima se zahvalio član Upravnog odbora UP „Biznis centar“ Jelah-Tešanj i vlasnik Hifa-Oil Group Tešanj Izudin Ahmetlić.
„Kada spojite ozbiljnu poslovnu zajednicu, s jedne strane i rad institucija, s druge strane, onda dobijete Tešanj. Želimo da rezultati Tešnja budu jednaki rezultatim drugih. Vjerujemo u budućnost. Kao privrednik sam svjestan da ćemo uložiti dodatni napor za razvoj države BiH. Zahvaljujem se posjetiocima, izlagačima i svima onim koji žive uz i sa privredom“, poručio je Ahmetlić.
Izlagači na Sajmu

Kompanija Danial'S iz Tešnja, redovni izlagač na Sajmu
Štand firme “ENEMON” iz Breze

Sajam je održan na prostoru koji obuhvata 5.000 kvadratnih metara zatvorenog prostora i preko 10.000 kvadratnih metara otvorenog prostora.
Redovni izlagač na tešanjskom Sajmu je i kompanija Danial’s iz Tešnja, koja je renomirani proizvođač uniformi širokog namjenskog spektra sa dugogodišnjim iskustvom, te ovlašteni distributer naoružanja i opreme visoke kvalitete za državne agencije, kao i za građane.
„Bili smo i izlagači na Sajmu privrede koji je održan 2019. godine, te je dobro da Sajam ima kontinuitet, ako izuzmemo vrijeme pandemije koronavirusa. Najvažnije je što naše lokalne firme i firme u okruženju tokom svog poslovanja proširuju ponudu, plasiraju nove proizvode, bave se novim poslovima, a što je ovdje i moguće vidjeti, i to je velika vrijednost ovog sajma. S druge strane, malo je uopšte sajmova koji se organizuju u BiH“, kaže Haris Sejdić, direktor kompanije Danial’s.

Učesnik Sajma bila je i OŠ “Huso Hodžić” iz Tešnja

Učesnici Sajma, između ostalih, bili su i Udruženje građana „Sehara“ iz Tešnja, koje se bavi očuvanjem starih zanata, tradicije i običaja, kao i OŠ „Huso Hodžić“ iz Tešnja.
„Nama ovo nije prvo izalaganje. Ove godine smo učestvovali i na Sarajevo bussines forumu, sa projektima iz STEM oblasti. Zahvaljujući podršci UNDP-a koji su nam, zajedno sa Općinom Tešanj, omogućili da imamo odgovarajuću opremu koja se koristi u STEM nastavi i koju u okviru vannastavnih aktivnosti koristimo, formirali smo i Udruženje građana STEM Lab. U skladu sa interesom učenika, ali potražnjom na tržištu, pripremamo djecu da znaju koja će zanimanja, danas-sutra, upisati“, kaže Haris Mularifović, nastavnik i pomnoćnik direktora u OŠ „Huso Hodžić“ Tešanj.

Štand firme “Dukat” iz Tešnja
Vispakova Ginisova Zlatna džezva

Miris raznih pekarskih peciva koji je mamio posjetitelje mogao se osjetiti na štandu firme Dukat iz Tešnja. U ponudi imaju sve vrste brašna, te preko 20 proizvoda od žitarica.
„Svaki sajam je, na neki svoj način, bitan. Mi smo ovdje domaći i, iako nas mnogi poznaju, čast nam je i prilika da predstavimo ono što radimo i ako imamo nekih novina, onda nam je to dodatni plus da to i prezentujemo“, kaže Amir Dizdarević, izvršni direktor kompanije Dukat.
Među izlagačima je bila i firma ENEMON d.o.o. iz Breze, čiji su uposlenici bili na raspolaganju posjetiocima za informacije i upite u vezi zaštitnih proizvoda 3M,UVEX,ANSEL,… Upravo je ova firma donirala zaštitnu opremu za brezanske zdravstvene radnike u izolatoriju, u vrijeme pandemije koronavirusa.
„Naša firma posluje više od 20 godina i bavimo se distributerstvom zaštitne opreme u Bosni i Hercegovini. Na Međunarodnom sajmu privrede u Tešnju smo se predstavili i 2019. godine i ovakvi sajmovi su dobra prilika za firme, kako bi predstavili ono čime se bave“, kazao nam je Amir Avdukić, uposlenik Firme.
Dio ovogodišnjeg Sajma privrede u Tešnju bila je i Vispakova Ginisova Zlatna džezva, u koju može da stane 650 litara, 8.000 fildžana i 65 kilograma kahve.