Od 27. do 30. septembra, Tešanj je bio domaćin, 17. po redu, Međunarodnog sajma privrede, koji je okupio više od 500 izlagača iz 16 zemalja. Međunarodni sajam privrede u Tešnju, koji je ove godine održan na lokalitetu Kamelia d.o.o. Matuzići, zahvaljujući svom dugogodišnjem uspjehu, izgradio je reputaciju stabilne i značajne platforme za povezivanje privrednog sektora, te je jednim dijelom i nosilac ekonomskog razvoja u Bosni i Hercegovini. Bila je to prilika da se predstave brojni privrednici, dogovore saradnju, ali i iznađu rješenja za probleme i teškoće s kojima se suočavaju.
Mnogo više od događaja
Nakon Ceremonije svečanog otvaranja Sajma i prigodnih govora, svečanim presjecanjem vrpce, Sajam su svečano otvorili državni sekretar za sigurnosnu politiku Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Sztaray, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH Denis Zvizdić, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić i, u ime organizatora Sajma, članovi Nadzornog odbora Udruženja privrednika Biznis centar Jelah Tešanj Sulejman Hrvić i Izudin Ahmetlić te predsjednica Upravnog odbora Udruženja privrednika “Biznis centar“ Jelah-Tešanj, Saća Prnjavorac.

Zemlja partner ovogodišnjeg Sajma je Republika Mađarska, grad partner Grad Živinice, dok je organizator Udruženje privrednika “Biznis centar“ Jelah-Tešanj.
„Tešanjski Sajam privrede je mnogo više od događaja. On je odavno postao kičmeni stub bh. privrede“, poručila je Prnjavorac.

Čestitajući na organizaciji Sajma, federalni premijer je kazao da je ovim događajem Općina Tešanj pokazala zrelost i najavio da će naredni, 18. međunarodni sajam, biti i dodatni veliki iskorak. Iskazao je zadovoljstvo što je već dogovorena posjeta jedne delegacije poslovne zajednice BiH Mađarskoj, te izrazio očekivanje da će ovogodišnji Sajam biti dodatna prilika i podstrek da se uspostave nove međusobne privredne saradnje.
„Učešće 502 izlagača i više od 2.200 privrednika na ovom sajmu potvrđuje sav poduzetnički duh koji ima privreda Tešnja. Želim izlagačima da se osjećaju ugodno u Tešnju, našim gostima izvan Bosne i Hercegovine da se osjećaju ugodno u našoj zemlji. I želim da svi shvate da regionalna saradnja i put BiH ka Evropskoj uniji nemaju alternative“ kazao je, između ostalog, premijer Nikšić.
Zajedničko učešće Ministarstva za privredu i kompanija iz ZDK
Zvanicama i izlagačima obratila se i premijerka ZDK Amra Mehmedić, izrazivši zadovoljstvo kontinuiranim rastom Sajma, koji je, kako je rekla, izrastao iz svojevrsne smotre postignuća privrede Tešnja u respektabilan regionalni privredni događaj, na kojem nastupa i veliki broj izlagača iz inostranstva. Naglasila je da Vlada ZDK svojim mjerama želi da kreira kvalitetan poslovni ambijent i pomogne jedinicama lokalne samouprave da grade i razvijaju poslovne zone. Ove godine, Vlada je, u budžetu Ministarstva za privredu, opredijelila rekordnih 8,2 miliona KM, od toga 3,6 miliona za izgradnju i opremanje poslovnih zona. Preostalih 4,6 miliona KM namijenjeno je za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i obrta kroz set direktnih podsticaja i subvencija. „Naša namjera je pružiti podršku kompanijama da budu konkurentne na domaćem i stranim tržištima, a da jedinice lokalne samouprave kvalitetnom infrastrukturom budu spremne prihvatiti nove investitore. To je politika kojoj ostajemo dosljedni i zbog koje je Zeničko-dobojski kanton postao zamajac ekonomije Federacije BiH i države Bosne i Hercegovine“, rekla je premijerka Mehmedić.

Ostatak pročitajte u printanom izdanju