Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić razgovarala je s predstavnicima UG Obrazovanje za novo doba – STEAM obrazovanje iz Zenice, koje je u maju ove godine u Gradskoj areni “Husejin Smajlović” organiziralo Državno prvenstvo u robotici, saopćila je Press služba.
Sjajan rezultat
Tri najbolje ekipe, dvije iz Zenice i jedna iz Tuzle, osvojile su zlatne medalje i plasirale se na Svjetsku robotsku olimpijadu koja se u novembru održava u Panami.
Prošle godine, na Svjetskoj robotskoj olimpijadi u Dortmundu, bh. ekipe ostvarile su odlično 8. mjesto od 84 ekipe iz cijelog svijeta, što je ekipama dodatni motiv da se i ove godine pojave na završnoj smotri najboljih mladih robotičara. Delegacija broji devet članova, a čine je nacionalni organizatori, treneri i takmičari.
Opravdali očekivanja
Premijerka Mehmedić je rekla da je ponosna i sretna zbog uspjeha mladih iz Zenice koji su potpuno opravdali povjerenje Vlade ZDK-a i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport kao pokrovitelja ovog velikog takmičenja.
Naglasila je da će Vlada nastaviti ulagati u obrazovanje, posebno u području robotike i tehnologije, koji u eri brzog tehnološkog napretka postaju neophodni za pripremu mladih ljudi za izazove koje će suočiti u budućnosti.
Odlazak na Olimpijadu
Također, najavila je da će Vlada i resorno ministarstvo u skladu sa svojim mogućnostima pomoći da zeničke ekipe učestvuju na Svjetskoj robotskoj olimpijadi u Panami.


PROJEKAT PODRŽAVA VLADA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA