Zastupnici većine tvrde da se na njih vrši pritisak zbog primjene zakonskih izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima


Većina u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona upriličila je u četvrtak, nakon sjednice Skupštine, press-konferenciju za medije. „Povod press-konferencije jesu neka nemila dešavanja koja su se u prethodnom periodu desila vezano za izbor Nezavisnog odbora i donošenje Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o unutrašnjim poslovima“, kazala je zastupnica Amra Babić (NiP). Istakla je da je skupštinska većina, na istoj sjednici, podnijela inicijativu za formiranje komisije koja će imati ingerencije da ispita ko, kada, gdje i na kakav način vrši pristiske na zastupnike Skupštine ZDK. „Evidentirat će se svaka nepravilnost i okolnosti pod kojima se vrši eventualni pritisak“, dodala je Babić.
Predsjedavajući Skupštine ZDK Dejan Kovačević (NiP) je istakao da žele, prije svega, zaštiti dignitet zastupnika u Skupštini. „Dobili smo mandat da donosimo zakone koji će biti boljitak u smislu i sigurnosti građana, boljih privrednih uslova, obrazovanja, kulture,… Ako neko smatra da ti zakoni nisu dobri, onda nije način prijetiti zastupnicima krivičnim ili parničnim postupcima, nego postoje institucije gdje se podnose apelacije vezano za zakone, kao i institucije koje mogu utvrditi da li je zakon ustavan ili neustavan“, rekao je Kovačević.
Kako je kazala Behija Kulović (Naša stranka), zamjenica predsjedvajućeg Skupštine, svi zastupnici u Skupštini ZDK su, 6. juna ove godine, dobili akt koji je potpisan od policijskog komesara Rusmira Šišića. „Na kraju akta se kaže: „S tim u vezi, pozivamo vas da predmetnu odredbu, odnosno član 3. Izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima uskladite sa pomenutom presudom iz Strazbura, odnosno stavite hitno van snage, jer, ukoliko to ne učinite, u slučaju eventualne primjene ove odredbe doveli bi do kršenja prava iz radnog odnosa aktuelnog policijskog komesara što bi, u konačnici, rezultiralo parničnim i krivičnim postupcima“. Ovaj zadnji dio akta smatramo neprihvatljivim iz razloga što se komesar stavlja u ulogu Ustavnog suda i ulogu sudija Evropskog suda za ljuska prava u Strazburu“, rekla je Kulović.
Od samog početka formiranja skupštinske većine u ZDK, a prema riječima Damira Memića, šefa Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini ZDK, postoje određene situacije u kojima se rad skupštinske većine nastoji prikazati kao onaj koji donosi nezakonite odluke, radi suprotno zakonu, … „To je krenulo od same konstituirajuće sjednice. Naš stav je da ćemo poštovati svaku odluku koju donesu institucije BiH. U ovom slučaju to je Ustavni sud FBiH. Ukoliko Ustavni sud utvrdi da nešto nije uredu sa izmjenama Zakona, naša je obaveza da se to poštuje. Međutim, svaki vid zastrašivanja, pritisaka, prijetnji krivičnim postupcima protiv zastupnika nije mjesto u demokratski institucijama i nije način na koji se rješavaju problemi“, rekao je Memić.