U okviru obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja, članovi Društva psihologa Federacije Bosne i Hercegovine podružnice Zeničko-dobojskog kantona organizovali su niz aktivnosti u ustanovama u kojima rade. U toku prošle sedmice u Kaknju je održana radionica „Mentalno zdravlje je naš prioritet!“ na kojoj su s učenicima kakanjskih srednjih škola i volonterima Crvenog križa Kakanj razgovarali magistrica psihologije Almedina Tirić i dipl. psiholog i psihoterapeut Esmin Brodlija. U Kazneno-popravnom zavodu Zenica je održana radionica „Stres i zaštita mentalnog zdravlja na radnom mjestu“ koju su vodili mr. sci. Emina Hadžihalilović i mr. sci. Duško Bulajić. U prostoru visočke Medrese „Osman ef. Redžović“ dipl. psiholog Alma Masnopita-Kadrić je održala radionicu za učenike završnih razreda a tema je bila: Govorne smetnje i njihov uticaj na samopoimanje i razvoj samopoštovanja u adolescentnom periodu. Mr. sci. Sedin Habibović je u JZU Zavod za bolesti ovisnosti ZDK održao radionicu pod nazivom: Uloga i značaj ranih životnih šema u nastanku ovisnosti.
– Na području cijelog ZDK se organizuju 2. Dani psihologije a ove godine smo se fokusirali na radna mjesta, s obzirom na to da nismo znali kako će biti s pandemijom te hoće li biti daljnjih restrikcija. Članovi Društva psihologa FBiH, podružnice ZDK su u okviru svojih institucija organizovali niz radionica i prisutni smo na cijelom kantonu u različitim oblastima od obrazovanja penalnog postupka mentalnog zdravlja i menadžmenta. Cilj je da što veći broj osoba postigne što je moguće veću svjesnost o važnosti unaprjeđenja mentalnog zdravlja jer doista je mentalno zdravlje preduslov kvalitetnog života. Mentalno zdravlje je povezano i sa zdravstvenim posljedicama i obrnuto, tako da je ulaganje u mentalno zdravlje dugoročno ulaganje -kazao je predsjednik Društva psihologa ZDK Sedin Habibović u svojoj izjavi za Našu riječ.
Aktivnosti se nastavljaju i u toku ove sedmice, već danas (utorak, 11. oktobar) radionice će biti održane za učenike MSŠ Kakanj i MSS „Nordbat 2“ Vareš.