Od 19. do 27. augusta u Budimpešti, u Mađarskoj, održat će se XIX Svjetsko prvenstvo u atletici. Ovo prvenstvo bi trebalo biti najveći ovogodišnji sportski događaj na svijetu po broju država učesnica, njih 211. Takmičenja će se održati u Nacionalnom centru za atletiku u Budimpešti koji je podignut za ovo prvenstvo a kapaciteta je 40.000 gledatelja.
Član Atletskog kluba Zenica i rekorder Bosne i Hercegovine u disciplini kugla, Mesud Pezer, ispunio je normu za ovo takmičenje koje će mu biti treće Svjetsko prvenstvo na kojem će učestvovati. Pred odlazak u Mađarsku finalni dio priprema pod budnim okom svog trenera Mehmeda Skendera Pezer obavlja na Vlašiću.
– Iskreno se nadam da mogu ići do medalje jer sam spreman. Imao sam cijelu sezonu povredu prsta koja me malo vratila malo unatrag, ali Bogu hvala zaliječio sam to. Nedavno sam osvojio naslov prvaka Balkana i to mi je dalo veliki vjetar u leđa i veliku motivaciju da radim. Dat ću sve od sebe u Mađarskoj da prvo uđem u finale među 12 najboljih a kada to ispunim onda ću vidjeti šta i kako dalje -kazao je Pezer.
Našu državu će u Mađarskoj predstavljati još jedan član AK Zenica, bh. rekorder na 800 metara Amel Tuka.
– Kao što je poznato, ja sam već ranije istrčao normu, a ovo će biti moje 4. svjetsko prvenstvo na otvorenom. Do sad sam osvojio dvije medalje. Svi se sjećamo 2019. godine, kad je istrčana najbrža trka na 800m u historiji svjetskih prvenstava, i kad je postavljen rekord prvenstva. Tad sam osvojio 2. mjesto. Moje prvo svjetsko prvenstvo bilo je u Pekingu 2015. godine. I tad sam osvojio medalju uz prejaku konkurencije. I ovaj put dat ću sve od sebe za našu Bosnu i Hercegovinu -napisao je Tuka na Facebook profilu.