Utrka na 3.000 m
Utrka na 3.000 m

Tradicionalno izvrsna organizacija

Međunarodni atletski miting „Zenica 2024“ u organizaciji Atletskog kluba Zenica na stadionu Kamberovića polje je po petnaestu godinu u nizu okupio više od 150 atletičara i atletičarki iz osam država koji su se takmičili u osam disciplina u muškoj i šest u ženskoj konkurenciji. Ovo takmičenje je već odavno postalo brend bh. sporta.
Obraćanje zvanica
U revijalnom dijelu Mitinga su prvi nastupili članovi Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica u utrci 100 metara u kolicima, a potom su na stazu izašli mališani u utrkama na 60 metara, kategorija ciciban. Nakon intoniranja državne himne, okupljenim se obratio predsjednik Organizacionog odbora Mitinga Suad Kaknjo koji je, između ostalog, pozvao roditelje da učlane svoju djecu u AK Zenica gdje će naučiti korake koji će im sigurno pomoći u životu.
– Pripala mi je čast i zadovoljstvo da po 15. put pozdravim posjetitelje na atletskom mitingu. Ovaj put, prvo želim pozdraviti mladost Atletskog kluba Zenica. Mladost koja predstavlja bježanje od ulice, bježanje od poroka i budućnost AK Zenica te atletike BiH -kazao je, između ostalog, Kaknjo a potom poželio uspjeh svim prisutnim atletičarima.
U ime Vlade Zeničko-dobojskog kantona, kao pokrovitelja, Miting je otvorio premijer Nezir Pivić i tom prilikom je uputio čestitke AK Zenica jer su pokazali da su odličan organizator ovog veoma važnog sportskog događaja, ne samo sa Zenicu i Zeničko-dobojski kanton, nego za cijelu Bosnu i Hercegovinu.
– Posebno mi je drago da imamo goste iz regiona, proslavljene sportiste koji mogu biti primjer mlađim generacijama da se upornim radom može doći do uspjeha. Vlada ZDK je maksimalno opredijeljena za podršku sportu i mladima te ove godine imamo u Budžetu rekordan iznos za podršku sportu. Naravno, to nije dovoljno te ćemo u budućnosti nastojati da povećavamo taj budžet te obezbijedimo što kvalitetnije uslove i infrastrukturu za naše mlade, da postižemo rezultate poput onih koje je postigao AK Zenica koji je ponos cijeloj BiH -kazao je, između ostalog, Pivić.
Atletičari zadovoljni uslovima
Bosanskohercegovački olimpijac Mesud Pezer pobijedio je u svojoj disciplini bacanja kugle s rezultatom 21.04 m, ispred Armina Sinančevića iz Srbije koji je bio drugi s 19.74 metra. Treći je bio Dino Tumbul iz Srbije s 18.66 metara. Pezer je u Zenici prvi put ove sezone prebacio 21 metar na otvorenom, ali u dvorani ima hitac od 21.42 metra, što je novi lični i bh. dvoranski rekord.

Utrka na 3.000 m

Uprava Atletskog kluba Zenica kroz program „Škola atletike“ radi na podmlađivanju članstva i stvaranju budućih šampiona. Trenutno broje više od 60 članova u Školi s kojima rade treneri Miroslav Ubiparip i Paša Smajlović. Kako kažu, cilj im je da djeca razviju samostalnost, poboljšavaju sposobnosti komunikacije, uče se timskom radu, samodisciplini i odgovornosti, poboljšaju motoričke sposobnosti te da u konačnici dobijemo nove prvake koji su najbolji ambasadori BiH.

– Veliko je zadovoljstvo bacati u svom gradu, pred svojim ljudima. Mogu reći da sam jako zadovoljan s današnjim rezultatom koji dolazi nakon nekih malih povreda. Ovo je svjetski rezultat. Najavljivao sam da mi je želja prebaciti 21 metar. Moje sljedeće takmičenje će biti Državno prvenstvo. Sad moram ostati zdrav jer slijede pripreme za Olimpijske igre u Parizu. Pripreme ću obavljati na Vlašiću i nadam se da ću se vratiti daljinama koje sam imao prije povrede. Ostalo je još mjesec i pol do Pariza i maksimlano ću se potruditi da dostignem 22 metra -kazao je Pezer nakon mitinga.

Disciplina skok u vis
Kaknjo, Veštić i Kevelj

Atletski klub Zenica je Plakete istinskom atletskom velikanu i prijatelju Kluba uručio Danetu Korici i Ivanu Veštiću u znak dugogodišnje vjernosti Atletskom mitingu u Zenici.


Mlada članica AK Zenica, Ilhana Šehić, po treći put u nizu je slavila pobjedu na Mitingu na revijalnoj utrci na 300 m. Kazala nam je da je fenomenalan osjećaj biti najbolja u rodnom gradu.
– Dobro poznajem stazu jer na njoj svakodnevno treniram. Imala sam veliku podršku s tribina i svima im se zahvaljujem -istakla je Šehić.

Aleksandar Firfirica

Aleksandar Alin Firfirica iz Rumunije je i ovaj put bio najuspješniji u disciplini disk s daljinom od 61.63 m.
– Uvijek je zadovoljstvo doći u Zenicu i takmičiti se na ovom divnom stadionu. Zavolio sam ljude i ovdje se uvijek prijatno osjećam. Prilično sam zadovoljan s ovogodišnjim rezultatom a sad slijede pripreme za Olimpijadu gdje se nadam ući u finale. Moram još malo poboljšati svoj rezultat kako bih uspio u toj namjeri -kazao je Firfirica.
Najbrža atletičarka u utrci na 100 m bila je Katarina Vreta iz Srbije, u izjavi za naš list je kazala da već tri godine redovno učestvuje na zeničkom Mitingu.
– Imali smo snažan vjetar u grudi tako da nisam ostvarila bolje vrijeme u utrci. U narednom periodu ću učestvovati na mitinzima u Švicarskoj a potom slijedi državno prvenstvo Srbije -kazala je Vreta.
Aleksa Kijanović (Srbija) već osam godina učestvuje na zeničkom Mitingu a ovaj put je bio najbrži u utrci muškaraca na 100 m. Istakao je da iako zenički Miting nije najjači u regionu, uvijek s velikim zadovoljstvom dolazi. Posebno je zadovoljan s odnosom organizatora prema takmičarima.

Utrka na 400 m za žene

U disciplini koplje je i ove godina najuspješniji bio član AK Zenica Dejan Mileusnić. Kazao nam je da s rezultatom i nije baš zadovoljan jer je još uvijek osjećao umor nakon mitinga u Novom Mestu te da ni vremenske prilike (velika sparina, op.a.) nisu bile naklonjene sportašima.

Održavanje Mitinga su pomogli brojni sponzori: Vlada ZDK, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Grad Zenica, Općina Kakanj, JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata d.o.o. Zenica, Heidelberg Materials, Arel Zenica, KGM Grading Zenica, Metal profil, RM-LH, Naša riječ Zenica, JP Parking servis Zenica i Oaza Tešanj.

Utrka na 100 m za muškarce

Slavko Stević (Srbija) je u disciplini vis osvojio prvo mjesto a u izjavi za Našu riječ je istakao kako je očekivao preskočiti i 220 cm. U Zenici je isprobao novi zalet te očekuje da će u narednim takmičenjima popraviti svoj lični rekord a na kraju je obećao da će i naredne godine doći na Kamberovića polje.

Pobjednici po disciplinama

Pobjednici po disciplinama službenog programa u kategoriji muškaraca su: 100 m Aleksa Kijanović (SRB) 10.89, 800 m Jovan Rosić (BiH) 1:53.35, 3.000 m Adam Lob (MAĐ) 8:14.04, Vis Slavko Stević (SRB) 2.15 m, Dalj Marko Vlahović (SRB) 7.65 m, Kugla Mesud Pezer (BiH) 21.04 m, Disk Aleksandar Alin Firfirica (RUM) 61.63 m, Koplje Dejan Mileusnić (BiH) 73.87 m. Najbolje atletičarke po disciplinama su: 100 m Katarina Vreta (SRB) 12.05, 400 m Nikole Milić (HRV) 55.88, 1.500 m Natalija Grujić (SRB) 4:28.19, Dalj Sara Lakić (SRB) 6.01 m, Kladivo Andreina Rodriges Rosa (Venecuela) 70.14 m, Disk Milica Poznanović (SRB) 48.43 m, Kladivo Ajla Bašić (BiH) 58.75 m.


Naša riječ je i ove godine bila medijski pokrovitelj i partner Mitinga