Trka 800m, muškarci

U organizaciji Atletskog kluba „Zenica“, protekle srijede je na stadionu Kamberovića polja održan 13. Međunarodni atletski miting na kojem je učestvovalo više od 150 atletičara iz sedam država. Povremena kiša nije spriječila sportiste da ostvare zavidne rezultate na posljednjoj provjeri pred odlazak na Mediteranske igre koje će biti održane krajem mjeseca juna u alžirskom Oranu.

Suad Kaknjo i Zlatan Saračević s pobjednicima u disciplini kugla

Izvrsna organizacija
Miting je otvorio predsjednik Atletskog saveza BiH, Suad Kaknjo, koji je i predsjednik Organizacionog odbora Mitinga.
– Nakon dvije „kovid“ godine Miting se vratio u redovan termin. Potrudili smo se da napravimo izvrsnu tehničku organizaciju u smislu signalizacije, vizualizacije i animacije. Vratili smo i nivo nagrada. Ponovno imamo kvalitetne tradicionalne discipline: kugla 800 metara, 1.500 žene i 3.000 muškarci, a svakako idemo s tendencijom da iduće godine bude još bolje -izjavio je Kaknjo.

Trka 1.500m, žene

Bosanskohercegovački rekorder i olimpijac u disciplini kugla, Mesud Pezer je hicem od 21.06 metara, petim rezultatom u Europi ove godine, ukupni pobjednik ovogodišnjeg Mitinga. Pezer je postignutim rezultatom osvojio i posebnu nagradu od 500 Eura koju je osigurao Suad Kaknjo.

Mesud Pezer i Dejan Mileusnić

-Uspio sam ostvariti ono što sam najavljivao, prebacio sam 21 metar. Drago mi je da sam ponovno pobijedio pred svojom publikom. Još dva mjeseca su do Evropskog prvenstva i imat ću vremena da se dodatno spremim za Minhen. Moj cilj je da svakom narednom takmičenju prebacim 21 metar jer to i mogu -kazao je Pezer i dodao da bi naredni nastup trebao imati u češkom Brnu, ali zbog avionskih karti nije sigurno da će otputovati. Ako ne otputuje, takmičit će se na Državnom prvenstvo BiH a potom slijede Mediteranske igre.
Dejan Mileusnić je ponovno bio najbolji u disciplini koplje, ovaj put je imao dužinu od 74,93 metra.
– Prošle sedmice sam se vratio iz Amerike, prije dva dana sam bio na takmičenju, još uvijek sam umoran i nisam tehnički na nivou na kojem bih trebao biti. Bacao sam sasvim drugo koplje jer moje još uvijek nije došlo iz Amerike. Nisam zadovoljan rezultatom jer znam da to može mnogo bolje -kazao je Mileusnić te dodao da mu je cilj ove godine medalja s Mediteranskih igara.
Abedin Mujezinović je s rezultatom 1:50.03 pobijedio u trci na 800 metara, u kojoj nije nastupio najbolji bh. atletičar Amel Tuka.
– Zadovoljan sam s trkom. Bilo bi dosta bolje da je trčao i Amel ali vjerojatno ima dobar razlog što nije bio ovdje. Hvala publici što je došla da nas bodri -kazao je Mujezinović i dodao da već ima istrčanu normu za Evropsko prvenstvo ali je treba potvrditi u narednom periodu.
Najbolji rezultati
Pobjednici po disciplinama: kladivo (Ž) Ajla Bašić (BiH) 59,49 m, 100 m pr. Maša Garić (BiH) 14.73,100 m Katarina Vrleta (SRB) 11.93, disk (Ž) Milica Poznanović (SRB) 48,65 m, 400 m (Ž) Jelena Gajić (BiH) 56.20, 1.500 m (Ž) Teodora Simović (SRB) 4:46.41, dalj (Ž) Emina Omanović (BiH) 5.89 m, vis (M) Emir Rovčanin (SRB) 208 cm, koplje (M) Dejan Mileusnić (BiH) 74,93 m, dalj (M) Marko Čeko (HRV) 7,77 m, kugla (M) Mesud Pezer (BiH) 21.06 m, disk (M) Aleksandru Firfirica (RUM) 64,36 m, 100 m (M) Hajrudin Vejzović (BiH) 10.69, 800 m (M) Abedin Mujezinović (BiH) 1:50,03, 3.000 m Uroš Gutić (BiH) 8:23, 56.