U Muftijstvu zeničkom je održana press konferencija na kojoj su članovi Organizacionog odbora objavili program Vjersko-kulturne manifestacije „Lastavica 2022“. Prisutnim novinarima su se obratili muftija zenički hfz. prof. dr. Mevludin ef. Dizdarević, glavni imam MIZ Zenica Jakub ef. Salkica i predsjednik BZK Preporod Zenica prof. dr. Ajdin Huseinspahić koji su istakli da će se i ove godine realizovati vjerski, kulturni i sportski sadržaji.
Manifestacija je počela već proteklog petka džuma-namazom u Seocima a nastavljena je na Vrandučkoj tvrđavi programom „Večer Kur’ana“. O glavnim porukama ovogodišnje Lastavice više je rekao ef. Dizdarević
-Sami simbol Lastavice u našoj kulturi i kulturi većine naroda predstavlja i simbolizira vraćanje, dom, smirenost. Na neki način to su vrijednosti koje akutaliziramo i kroz našu Lastavicu koja se i ove godine vratila u naše krajeve, ona će donijeti smiraj u naše duše i mir u naše domove. Lastavica je jedno od najznačajnijih dovišta u Bosni i Hercegovini s obzirom na njenu historiju. Lastavica nas povezuje s historijskim epohama predislamske BiH, na taj način uvezuje svoj nacionalni i kulturni identitet. Cilj ovogodišnje Lastavice jeste, ne samo zadovoljavanje vlastitih i duhovnih potreba nego i intelektualnih na način tribina, predavanja, razgovora s intelektualnim ljudima koji će nam kroz obrazovne aspekte osvijestiti važnosti nekih važnih epoha. U tom pogledu, Lastavica je prilika da razgovaramo o vlastitom identitetu, o vlastitoj tradiciji i da osvijestimo neke zanemarene aspekte naše historije -kazao je, između ostalog, ef. Dizdarević i na kraju dodao da se kroz bogati program očekuje i više od 1.000 ljudi na Lastavici.
Protekle nedjelje održana je planinarska tura na Lastavicu pod nazivom „Tragom bosanskih bogumila“. Centralni dio manifestacije će biti održan na platou Lastavice u nedjelju, 7. augusta, kad će biti održani bogati sportski i vjerski programi, dodijeljena priznanja te učena Lastavička dova.