Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je dva programa Ministarstva za boračka pitanja – Program poticaja zapošljavanja i Program poticaja samozapošljavanja pripadnika branilačke populacije u ukupnom opredijeljenom iznosu od 1.000.000,00 KM.
Novine u programima
Kako je pojasnio resorni ministar Fahrudin Čolaković, radi se o programima koje Ministarstvo za boračka pitanja provodi dugi niz godina i koji su se pokazali veoma uspješnim. U fokusu programa su demobilizirani branioci koji imaju najmanje 24 mjeseca ratnog staža i ratni vojni invalidi, djeca šehida do 35 godine života, djeca umrlih ratnih vojnih invalida do 30 godine života te djeca umrlih demobiliziranih branilaca do 30 godine života.
“Novina u ovim programima u odnosu na predhodne godine jeste da su ove godine u programe uključeni demobilizirani branioci sa najmanje 12 mjeseci učešća u ratu te djeca živih demobiliziranih branilaca do 25 navršenih godina, referišući se na usvojeni Zakon o pravima demobiliziranih branilaca Federacije Bosne i Hercegovine”, rekao je Čolaković.
Prvi biznis i Biznis plus
Program samozapošljavanja podijeljen je na dvije varijante, i to “Prvi biznis” i “Biznis plus”. “Prvi biznis” podrazumijeva otvaranje nove firme gdje Ministarstvo za boračka pitanja subvencionira korisnika u iznosu od 8.000,00 KM, dok “Biznis plus” podrazumijeva podršku firmama koje su otvorene preko Ministarstva za boračka pitanja u predhodnom periodu u slučaju da su zaposlili novog radnika ili kada je otvoreni biznis uspješan i perspektivan u poslovanju.
Program zapošljavanja pripadnika branilačke populacije odnosi se na sve pripadnike branilačke populacije koje nađu poslodavca u vrijeme otvorenog javnog poziva gdje ovo ministarstvo subvencionira zapošljavanje u iznosu od 8.400,00 KM, ukoliko se radi o osobi visoke stručne spreme, a 7.200,00 KM ukoliko se radi o osobi koja nema visoku stručnu spremu. Čolaković je najavio da će u narednom periodu biti pripremljen javni poziv koji će dostaviti gradskim/općinskim službama na dalje postupanje.
Efekti programa
Naglasio je da je izrazito zadovoljan realizacijom ovih projekata u prethodnim godinama, a samo smo prošle godine resorno ministarstvo je pomoglo otvaranje 61 novu firmu čiji su vlasnici pripadnici boračke populacije.