Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK Arnel Isak, zajedno sa načelnikom Zavidovića Hašimom Mujanovićem i direktorom JKP “Radnik” Zavidovići Amerom Halilovićem, protekle srijede svečano je otvorio prvu automatsku pretovarnu stanicu komunalnog otpada u BiH.
Riječ je o projektu kojim su u Zavidovićima riješeni problemi odvoza smeća sa cijelog područja ove općine, a značajna sredstva za realizaciju projekta obezbijedilo je i Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK. Tačnije, ukupan projekt koštao je 570.000 KM, od čega je iz ovog ministra uloženo 90.000 KM. Na samoj svečanosti otvaranja, ministar Arnel Isak istakao je kako mu je čast i zadovoljstvo prisustvovati ovoj ceremoniji, te kako ovakvi projekti značajno unapređuju borbu za zaštitu okoliša.
“Prikupljanje, odlaganje i transport komunalnog otpada na ovaj način značajno su unaprijeđeni, a smanjen je i udio štetnosti na okolinu. Ovo je dokaz da su se ZDK i općina Zavidovići hrabro uhvatili ukoštac sa projektima pravilnog postupanja sa komunalnim otpadom. Ovaj projekt, zapravo, jedan je od najboljih primjera kako bi se trebala pravdati sredstva od javnih poziva i fondova, te bi to trebala postati praksa, da vidimo i taj završni dio projekta, kako i gdje su uložena sredstva građana, od kojih dio dolazi i iz ministarstva kojim ja rukovodim”, kazao je ministar Isak, ističući da će i u budućnosti Ministarstvo, na čijem čelu se nalazi, izdvajati značajna sredstva za projekte zbrinjavanja komunalnog otpada, jer to je i lokalni i regionalni problem koji je potrebno rješavati, kako bismo kao zajednica mogli uživati u benefitima čistog okoliša i zdrave životne sredine u budućnosti.