Ministar Sinanović i komesar Šišić položili cvijeće na spomen-obilježju

Dan policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona obilježen je jučer (ponedjeljak) u Zenici. Ispred sjedišta Ministarstva, ministar unutrašnjih poslova ZDK Benjamin Sinanović i policijski komesar Uprave policije MUP-a ZDK Rusmir Šišić, položili su cvijeće na spomen-obilježje podignuto pripadnicima MUP-a ZDK poginulim u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, zajedno s članovima porodica poginulih i umrlih policajaca, te predstavnicima brojnih udruženja. U velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica održana je svečana akademija na kojoj su se brojnim gostima obratili komesar Šišić i ministar Sinanović.
– Dan policije MUP-a ZDK obilježavamo i ove godine u miru i ličnoj sigurnosti svih građana Zeničko-dobojskog kantona, i to smatramo našim uspjehom. Ogroman je trud uložen u sprovođenju naših strateških ciljeva ali i naših zakonskih obaveza da svim građanima osiguramo maksimum lične i imovinske sigurnosti ali na prvom mjestu da radimo na jačanju i očuvanju institucija Bosne i Hercegovine. Svakako, našim aktivnostima osigurali smo siguran ambijent za odvijanje poslovnih tokova na području Kantona i rad privrednih subjekata, što svakako predstavlja bitan parametar stabilnosti i neizostavno predstavlja ključni faktor za razvoj domaćih i stranih investicija -kazao je, između ostalog, Šišić te dodao da je borba protiv kriminala, organizovanog kriminaliteta i korupcije jedan od najvažnijih zadataka Uprave policije MUP-a ZDK.

Dobitnik Zlatne policijske značke Šaban Smriko

Ministar unutrašnjih poslova ZDK Benjamin Sinanović kazao je da je ova svečanost prilika da se još jednom skrene pažnja na društvenu ulogu i značaj policije.
– Policijskim službenicima povjerena je teška zadaća – da bdiju nad ličnom sigurnošću naših građana i sigurnošću njihove imovine. Oni su, radeći svoj odgovorni posao, često primorani rizikovati i vlastite živote kako bi se pokazali dostojnim svoje časne uloge. Zahvaljujući njima, MUP ZDK je u proteklom periodu uprkos brojnim teškoćama s kojima se kao država i društvo suočavamo, na planu borbe protiv kriminaliteta i očuvanja javnog reda i mira, ostvarilo respektabilne rezultate. Aktivnosti policije usmjerene na zaštitu lične i imovinske sigurnosti građana u javnosti postižu pozitivne odjeke, što iz dana u dan jača povjerenje građana u naš rad. Bezbjednosna situacija na području ZDK, uprkos brojnim iskušenjima karakterističnim za tranzicijski period kroz koji Bosna i Hercegovina, na unutrašnjem i vanjskopolitičkom planu, prolazi, kontinuirano pokazuje tendenciju poboljšanja. Nema nikakve sumnje da je najveći doprinos tome dao stručan i efikasan rad policijskih službenika. Policijski službenici su najvažniji faktor u očuvanju unutrašnje bezbjednosti našeg kantona i cijele naše države. Zato, naš prioritetni zadatak je da neprestano jačamo policijski sastav mladim, stručnim, vrhunski obučenim i opremljenim kadrom. Duboko smo svjesni da samo na taj način možemo osigurati da naša policija bude spremna odgovoriti na sve izazove koji stoje pred njom -kazao je, između ostalog Sinanović.


– Policijski službenik sam već 30 godina, ne znam kako riječima opisati osjećaj koji imam danas nakon što sam dobio ovo veliko priznanje. Htio bih iskoristiti ovu priliku da pošaljem poruku svim mladim ljudima, posebno budućim mladim policajcima, a shodno mom višedecenijskom iskustvu u ovom poslu. Neka prate svoje snove, biraju poslove koje vole jer samo ako naprave takav izbor će i sigurno biti čestiti, uspješni, hrabri, moralni i pravedni ljudi – kazao nam je Šaban Smriko, dobitnik Zlatne policijske značke.


Na svečanoj akademiji dodijeljena priznanja i nagrade najzaslužnijim pojedincima i organizacionim jedinicama MUP-a ZDK. Reljefni grb Bosne i Hercegovine dodijeljen je Policijskoj stanici Visoko. Zastava Ministarstva s grbom dodijeljena je Policijskoj stanici Tešanj. Pismena pohvala dodijeljena je Odsjeku za računovodstvo, Sektor za podršku MUP-a ZDK. Najveće pojedinačno priznanje „Zlatnu policijsku značku“ dobio je Šaban Smriko, samostalni inspektor, šef Odsjeka za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga, Sektor kriminalističke policije. Srebrenu policijsku značku dobili su Almir Dizdarević, inspektor, koordinator i analitičar PU IV Tešanj i Amir Mandžuka samostalni inspektor, šef Odsjeka kriminalističke policije. Zahvalnice su dobili i predstavnici: Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, Kantonalnog tužilaštva ZDK, JU Dom penzionera Zenica, Srednje muzičke škole Zenica i Univerziteta u Zenici.