U Ministarstvu za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona jučer je potpisan ugovor o izgradnji Centralnog spomen-obilježja za pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova ovog kantona, koji će se graditi ispred sjedišta MUP-a u Zenici.
Cjelokupan iznos
Ugovor su potpisali Alija Redžić, predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Zenica i predstavnik izvođača radova Derviš Kovačević, direktor kompanije “Neimari Šerići”. Vrijednost projekta je 32.000 KM, a cjelokupan iznos je osiguralo Ministarstvo za boračka pitanja ZDK-a.
“Vodeći računa o svima onima koji su dali svoj život za odbranu države, odlučili smo da cjelokupan iznos u potpunosti isfinansiramo nastojeći da ne opterećujemo ni niže niti više nivoe vlasti”, rekao je ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković.
Stotinušest imena
Rok za izgradnju je tri mjeseca, a na spomen-obilježju će biti ispisana imena 106 pripadnika MUP-a koji su poginuli u odbrani BiH od agresije u periodu 1992-1995. godina.
Administrativne zavrzlame
Redžić se zahvalio Vladi, Ministarstvu za boračka pitanja i Ministarstvu unutrašnjih poslova, istakavši zadovoljstvo što je zaokružena finansijska konstrukcija te stvoreni uslovi za početak izgradnje. “Imali smo problema s papirologijom koju smo čekali punih pet godina i napokon potpisujemo ugovor te se nadam se da će spomen-obilježje biti izgrađeno i otvoreno u predviđenom roku”, rekao je Redžić, a saopćila Press služba.