U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona, proteklog utorka upriličeno je potpisivanje ugovora o dodjeli podsticaja samozapošljavanja po programu “Prvi biznis” između Ministarstva za boračka pitanja i 53 korisnika – pripadnika branilačke populacije iz ovog kantona koja su ostvarila pravo na ovu vrstu podsticaja, u ukupnom iznosu od 530.000 KM.
Povećan iznos sredstava
Premijerka ZDK Amra Mehmedić je istakla da je ovo izuzetno svečan trenutak, jer se kroz aktivne mjere otvaraju nova radna mjesta za boračku populaciju, a ujedno generišu dodatni javni prihodi. Ove godine je, kazala je premijerka Mehmedić, povećan i iznos sredstava za korisnike.

Mehmedić

„Prošle godine je taj iznos bio 8.000 KM po korisniku, a iznos ovog podsticaja ove godine je 10.000 KM. Jako smo sretni da imamo i devet korisnika koji su članovi porodica naših branioca, a koji će početi svoj poduzetnički put i raditi i ostvarivati svoje vlastite prihode, na temelju ovih podsticajnih sredstava. Ono što ćemo raditi u narednom periodu jeste da osim ove finansijske podrške, u saradnji s našim razvojnim agencijama, odnosno agencijama gradova i općina, osiguramo jednu vrstu edukacije u dijelu administrativnog poslovanja“, rekla je premijerka Mehmedić.
Ministar za boračka pitanja ZDK Adnan Sirovica je kazao da je ovo ministarstvo za aktivne mjere zapošljavanja ove godine prvobitno planiralo iznos od 1.000.000, ali da je osigurano dodatnih 100.000 KM, kako bi se zadovoljile iskazane potrebe boračke populacije. „Odlučio sam povećati iznos podsticaja po korisniku za dodatnih 2.000 KM, iz razloga stanja u svijetu, te inflacije koja vlada u našem društvu“, rekao je ministar Sirovica.

Sirovica

„Svakako dajemo podršku i našim ranijim korisnicima koji su koristili naše programe samozapošljavanje. Imamo u planu da do kraja mjeseca augusta završimo i ostale programe, a to su programi po varijantama „A“, „B“ i „C“, kao i zaključivanje sporazuma sa Federalnim zavodom za zapošljavanje o zapošljavanju djece šehida i poginulih boraca, gdje smo opredijelili dodatnih 100.000 KM. Varijanta „A“ podrazumijeva podršku za svakog novog zaposlenog radnika iz branilačke populacije, „B“ varijanta ako je subjekt zadržao registraciju, dok „C“ varijanta, koju smo uveli ove godine, podrazumijeva refundaciju troškova poreza na dobit“, rekao je ministar Sirovica.
Korisnici podsticaja

Beganović

Među 53 korisnika koja su ostvarila pravo na podsticaj je i 52-godišnji Azemin Beganović iz Kaknja. „Radi se o zanatskoj radnji. U pitanju je servis, a u proširenju je. Ima i kapacitet autopraonica i vulkanizerska radnja i ostale te popratne djelatnosti. Imam u planu da zaposlim još jednog radnika. Želim se zahvaliti Vladi Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstvu za boračka pitanja što su nam pomogli da pokrenemo svoj vlastiti biznis i da se razvijamo u tom smjeru i zaposlimo nove radnike“, rekao je Beganović.
Lejla Zvekić, iz Željeznog polja – Žepče, je mlada žena, supruga, majka i poduzetnica. Svojim primjerom želi stvoriti bolje uslov za život svojoj porodici, ali i pokazati da podjednako uspješne u poslu mogu biti i žene iz ruralnih sredina.

Zvekić

„Ja sam dijete koje je bez oba roditelja. Oca sam izgubila u ratu, a majka mi je umrla. Sestra i ja smo ostale same. Do sada se nisam obraćala ni za kakvu pomoć, a sada sam slučajno vidjela javni poziv. Prije toga sam otvorila obrt, bavim se izradom i prodajom dekorativnih stvari. Aplicirala sam na javni poziv i vjerujte da sam ostala u šoku. Uvijek kažu da treba neka štela, a bez ikakvog poznanstva sam dobila sredstva i jako sam iznenađena. Ovaj podsticaj će mi mnogo značiti u daljem napredovanju mog prvog posla, biznisa i mene kao žene. Iako sam udata u ruralnoj sredini, želim da napredujem i pokažem i da žene iz ruralnih sredina također mogu da uspiju“, kaže Zvekić.


PROJEKAT PODRŽAVA VLADA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA