Ministar za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona Fahrudin Čolaković potpisao je, u ponedjeljak, u sjedištu institucija Zeničko-dobojskog kantona, ugovore o podršci osnivanju 70 novih firmi u sklopu programa samozapošljavanja pripadnika boračke populacije “Prvi biznis”.
Opredijeljeno 560.000 KM
„Ministarstvo za boračka pitanja i Vlada ZDK ove aktivnosti realizuju još od 2015. godine, kroz programe samozapošljavanja i zapošljavanja boračke populacije. Od tada je, na području ZDK otvoreno više od 500 obrta i zaposleno preko 1.000 demobilisanih boraca. Drugi projekat Ministarstva za boračka pitanja je to da naše borce koji su osnovali biznise pratimo i nakon isteka tog programa a i pratit ćemo ih dok, što kažu, ne stanu na svoje noge i da samostalno funkcionišu i bore se na tržištu na području ZDK-a, a naravno i BiH“, rekao je premijer Vlade Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić.

Čolaković

Ministar Čolaković je kazao da je programom definisano da svaki otvoreni biznis, bez obzira o kojoj kategoriji boračke populacije se radi i o kojem biznisu, bude podržan sa 8.000 KM.
„Po ovom javnom pozivu, opredijeljeno je 560.000 KM. Mi smo, za programe samozapošljavanja i zapošljavanja boračke populacije, ove godine planirali milion KM. Posebno smo ponosni da podržavamo biznise koji su otvoreni ranijih godina, tako da ćemo u narednih nekoliko dana potpisati ugovore sa oko 200 korisnika koji su osnovali firme u ranijim godinama, a koji su pokazali uspjeh, odnosno održali svoje biznise i pozitivno poslovali“, rekao je ministar Čolaković. Dodao je da je, prema evidenciji Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine, na tržištu aktivno između 450 i 500 ovakvih obrta, a neki su veoma uspješnim poslovanjem postali ozbiljne firme.
Korist i za lokalne zajednice
Potpisivanju ugovora prisutvovali su i načelnici općina Breza Vedad Jusić i Kakanj Mirnes Bajtarević, koji su se zahvalili Vladi ZDK i resornom ministarstvu na kontinuiranoj podršci pripadnicima boračkih populacija.

Bajtarević

„Rekao bih da su ovo najbitnije poticajne mjere, koje možemo, i Vlada ZDK i općine, implementirati kada otvaramo nova radna mjesta ili osnivamo nove biznise. Ovo se svakako naslanja na politiku koju Općina Kakanj ima u svojim poticajnim mjerama i za šta izdvajamo oko milion KM godišnje. Kada je u pitanju Kakanj, ugovor je potpisalo pet naših sugrađana, a pojedinci koji potpišu ovaj ugovor će biti ili su već korisnici poticajnih mjera Općine Kakanj. Želimo zajedno da im pomognemo da njihovi biznisi opstanu i da ih šire u narednom periodu“, rekao je načelnik Bajtarević.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju