Koalicija organizacija osoba sa invaliditetom Zeničko-dobojskog kantona povodom obilježavanja 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, upriličila je mirnu šetnju koja je počela u centru grada te se nastavila do zgrade Vlade ZDK.
„Dugi niz godina ignorisanja i stavljanja u ladice rješavanja krucijalnih problema osoba s invaliditetom u našem društvu dovelo je do toga da su iste najmarginaliziranija kategorija i potpuno uskraćena za mnoga osnovna ljudska prava. Ovom šetnjom želimo da pokažemo da svi nivoi vlasti treba da počnu ozbiljno da se bave problematikom osoba s invaliditetom a posebno to akcentiramo na izabrane dužnosnike na svim nivoima koji se u proteklim godinama nisu iskazali nikako ili djelomično, a naravno i čast izuzecima koji su shvatili ovu problematiku jako ozbiljno“, poručili su iz Koalicije.
U okviru obilježavanja Dana osoba sa invaliditetom održana je i svečana akademija na kojoj su članice Koalicije nastojale uobličiti jedinstvene zahtjeve te zauzeti stav po pitanju načina rješavanja nagomilanih problema.