Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine je, na nedavno održanim Općim izborima, prema preliminarnim rezultatima, osvojila 17.858 glasova (13,24%) za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona. Predsjednik KO SDP ZDK, Mirsad Mahmutagić kaže da su i ovi izbori pokazali da rezultate ne kreira volja birača već brojači.
– Još jedna potvrda da nema istinskog demokratskog iskoraka niti pravih reformi koje bi pokrenule stanje u BiH prema pravno uređenoj i ekonomski stabilnoj državi bez reforme izbornog procesa i digitalizacije istog kako bi na rezultate izbora uticali birači umjesto brojača. Sam rezultat SDP-a na svim nivoima je takav da s partnerima koji su bili ujedinjeni oko kandidature Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH i još nekim može ići u formiranje bloka koji će vlast obnašati na programskim principima i jasno usaglašenim prioritetima -kaže Mahmutagić te dodaje da je žalosno što još nisu obrađeni rezultati sa svih biračkih mjesta.
– Nažalost, još ni danas nemamo jasne i potpune rezultate za Skupštinu ZDK što je nedopustivo i još jedna potvrda da izborni proces nije transparentan. U svakom slučaju, na nivou ZDK ćemo ići u formiranje većine koja će zamijeniti nesposobnu vlast. Vlast koja je formirana i opstajala uz pomoć „papaka“. Nadam se da će ovaj put većinu formirati one partije i zastupnici koji će biti na tragu obećanja koje su dali građanima a ne na zadovoljavanju ličnih interesa koji su često s druge strane zakona – ističe Mahmutagić kojeg smo upitali i planira li održavanje razgovora s ostalim strankama a u vezi sa stvaranjem skupštinske većine za ZDK i ko bi bili poželjni koalicioni partneri na kantonalnom nivou.
– Naravno da je to plan i da se ide u tom smjeru. Javnosti je poznato s kim SDP BiH neće koalirati a ostalo je stvar dogovora iskrenih partnera. O svemu će javnost imati priliku da se informiše vrlo skoro -kazao je Mahmutagić na kraju.