Zenička mjesna zajednica Puhovac nalazi se na istočnoj strani grada Zenice, od kojeg je udaljen oko 18 km. Na samoj je granici sa opštinom Kakanj a okružen je džematima: Arnauti, Briznik, Varda, Seoci i Radinovići. U Puhovcu živi 280 stanovnika od čega je 64 djece mlađeg uzrasta od 18 godina.
Ideja za izgradnju lokalnog igrališta stara je nekoliko godina, a nakon što je uništeno u poplavama 2014. godine, djelimično je sanirano prije dvije godine uz podršku Vlade Zeničko-dobojskog kantona. S tadašnjim premijerom ZDK, Miralemom Galijaševićem, dogovorena je djelimična sanacija u vidu ravnanja i valjanja terena jer je bio znatno uništen od poplava, kao i postavljanja betonskih gabiona u gornjem dijelu igrališta iznad kojih su sad urađene tribine za gledaoce.
Urađena i tribina

Nedavno su se mještani Puhovca sami angažovali i za veoma kratko vrijeme udruženim snagama uredili sportski teren s tribinom.
U razgovoru za „Našu riječ“ mještanin Rifet Spahić je izjavio da je predsjednik mjesne zajednice, Senad Pašalić, napravio projekt izgradnje novog igrališta te ga predao u Gradsku upravu Zenice sa zahtjevom za izgradnju, ali odgovora nije bilo.
– Svake godine smo u planu rada MZ Puhovac prioritetno stavljali izgradnju igrališta, sanaciju društvenog doma i prostorija MZ. Urađena je i završena revizija projekta za izgradnju i adaptaciju igrališta 2019. godine a prije dva mjeseca smo od Gradske uprave dobili isti nakon 11 pokušaja. Na samom početku, prije započetih aktivnosti obratili smo se za pomoć našoj sugrađanki dr. Selvedini Sarajlić-Spahić koja je rodom iz Puhovca i zamolili za finansijsku pomoć. Vrlo rado je prihvatila tu ideju i obećala da će lično učestvovati u ovoj akciji i da će zamoliti svoje prijatelje koji učestvuju u humanitarnim aktivnostima da pomognu -kaže Spahić.


Kako je vrijeme odmicalo, igralište u Puhovcu je uz pomoć donatora dobijalo svoj novi izgled. Spahić ističe da je doprinos svih mještana ono što je najznačajnije u ovom projektu.
Zasađene brojne sadnice
U pravoj fazi na tribinu je postavljeno 220 stolica a nedostaje još 100 njih da se rad kompletira. Također su obezbijeđene stolice za rezervne igrače.
– Mještani su svojim ličnim zalaganjem nastojali smanjiti troškove koliko god je to moguće. Omladina je danima radila na izgradnji tribina, sanaciji ograde i drugim aktivnostima koje smo provodili. Veliki doprinos su dali i mještani koji se bave zanatskim poslovima -dodaje Spahić.
Do završetka radova je ostalo još nekoliko detalja koji podrazumijevaju i uređenje okoline stadiona. Zasađeno je preko 80 tuja oko stadiona, 100 borića, lipa, hrast, trava. Mještani ne namjeravaju tu stati već planiraju izgraditi dječije igralište s toboganima i ljuljačkama.
Cjelodnevni rad
– U ovim akcijama učestvovalo je oko 40 mještana, radili smo do kasno u noć. Naš društveni dom je u devastiranom stanju pa nam u budućnosti predstoje aktivnosti i za njegovu sanaciju. Smatramo da omladina i djeca koja žive na selu imaju pravo na sadržaje koje imaju i njihovi vršnjaci koji žive u gradskoj sredini ili bar na dio tih sadržaja. To je pored dobre putne infrastrukture jedan od preduslova da omladina ostane da živi na selu –kazao nam je Spahić na kraju razgovora.